Kıymalı İçli Köfte Tarifi Kıymalı içli köfte, Türk mutfağının sevilen ve özel lezzetlerinden biridir. Yapımı zahmetli olsa da, hem sağlıklı hem de lezzetli olması nedeniyle herkesin beğenisini kazanır. Evde hazırlayacağınız içli köfteler, dışarıda yediğiniz hazır köftelerden daha lezzetli olacaktır. Özellikle kadınlarımız, el marifetleriyle kolayca hazırlayabilirler. İçli köfteleri hazırladıktan sonra, mutlaka iyice kızdırdığınız bol yağda kızartmanızı öneririz. Evde hazırladığınız içli köftelerin hem lezzeti hem de görünümü daha farklı olacaktır. Özenle hazırladığınız içli köfteleri dilerseniz buzdolabında dondurabilir ve daha sonra kızartıp ya da haşlayarak servis edebilirsiniz. Şimdi birlikte kıymalı içli köfte tarifini hazırlamaya başlayalım. Gerekli Malzemeler İç Malzemeler
Dış Malzemeler
Kıymalı İçli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır? İç Harcının Hazırlanması İçli köftenin yapımına ilk önce iç malzemesini hazırlayarak başlayalım. Çünkü iç malzemenin soğuması gerekiyor. Önce soğanları çok ince şekilde yemeklik doğrayalım. Bir tavanın içine zeytinyağını ve tereyağını koyarak, ocağın üzerinde kızdıralım. İçine doğradığınız kuru soğanları koyarak, biraz kavuralım. Ardından kıymayı ekleyerek, suyunu salıp çekinceye kadar birlikte kavurmaya devam edelim. İçine baharatları, tuzu, biber salçasını ve iç cevizleri koyalım. Malzemeleri bir iki defa karıştırarak kavurduktan sonra, iç malzemeyi ocaktan alalım. Bunu soğuması için uygun bir yere kaldıralım. Dış Hamurun Hazırlanması Şimdi kıymalı içli köftenin dış malzemesini hazırlamaya başlayabiliriz. İhtiyacımız olan büyük bir tepsiyi önümüze alalım. İçine yarma unu, köftelik bulguru, tuzu ve baharatları koyalım. Bunların üzerini yaklaşık bir parmak geçecek şekilde kaynar sıcaklıkta su ilave edelim. Hepsini güzelce karıştırdıktan sonra, bulgurun kabarması için bir süre bekletelim. Malzemeler soğuyunca içerisine yumurta ve unu ilave ederek, yoğurmaya başlayabiliriz. Malzeme kıvamını alıncaya kadar, yoğururken içine azar azar soğuk su ilave edelim. Bu şekilde malzemeleri yarım saat kadar yoğurmalısınız. İçli Köftelerin Şekillendirilmesi Dış malzemeler tam hamur kıvamına geldiğinde, bundan yumurta kadar parçalar koparın. Avucunuzun içinde bunu uzunlamasına olacak şekilde yuvarlayın. Arada elinizi ıslatarak, işaret parmağınızı kullanıp hamurun tepe kısmına delik açın. Bu deliği parmak yardımıyla kenarlara doğru iterek büyütmeye başlayın. Bu şekilde hamurun içi tamamen açılmış olur. Bunu yaparken alışık değilseniz biraz zorlanacaksınız. Ancak her yaptığınızdan sonra biraz daha alışacaksınız. Burada dikkat etmeniz gereken hamurun içini ince açmak, hamurun kenarlarının kalın olmaması ve sağlam bir şekilde açmış olmanızdır. Hazır olduğunda içini dolduracak şekilde soğumuş iç malzemeden koyun. İç malzemeyi mümkünse biraz buzdolabında bekletmeniz iyi olur. Şimdi avucunuzda hamuru çevirerek tepesinden kapatmaya başlayabilirsiniz. İçli Köftelerin Pişirilmesi Hamurun hepsinden içli köfteleri hazırladıktan sonra, sıra bunları pişirmeye geldi. Dilerseniz bol miktarda kızgın yağın içinde kıymalı içli köfteleri kızartabilirsiniz. Bu klasik yöntemde çıtır çıtır bir içli köfte yiyebilirsiniz. Daha hafif olsun isterseniz kaynayan suyun içinde köfteleri beş dakika tutarak pişirebilirsiniz. Servise hazır hale gelen içli köfteleri konuklarınıza ikram edebilirsiniz. İsterseniz kıymalı içli köfteleri yemeklerde meze olarak, isterseniz çay saatlerinde ikramlık olarak sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun! |
Işıkhan
15 Temmuz 2024 PazartesiKıymalı içli köfte yaparken dış hamurun içini inceltirken zorlandım, sizce hamurun yırtılmaması için nelere dikkat etmeliyim?
Cevap yazAdmin
15 Temmuz 2024 PazartesiMerhaba Işıkhan,
İçli köfte yaparken dış hamurun inceltilmesi hassas bir iştir. Hamurun yırtılmaması için birkaç püf noktasına dikkat edebilirsin. İlk olarak, hamurun kıvamının doğru olduğundan emin olmalısın; ne çok sert ne de çok yumuşak olmalı. Hamura su eklerken azar azar eklemeli ve elinle yoğurarak kıvamını kontrol etmelisin. İkinci olarak, dış hamuru inceltirken ellerini suyla hafifçe ıslatarak çalışmak hamurun daha kolay şekil almasını sağlar. Ayrıca, hamuru avucunda döndürerek ve parmaklarınla nazikçe bastırarak inceltmek yırtılma riskini azaltır. Sabırlı olmalı ve acele etmemelisin; zamanla el alışkanlığı kazanacaksın. Başarılar dilerim!