Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Ekşili Sulu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Ekşili Sulu Köfte

Ekşili sulu köfte, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Hem lezzeti hem de yapımının kolay olması nedeniyle evlerde sıkça tercih edilmektedir. Bulgur ve türevlerinin yaygın olarak tüketildiği ülkemizde, bu yemek annelerimizin bizlere sunduğu damak tadı benzerliği ile de büyük bir yere sahiptir.

Ekşili Sulu Köfte İçin Gerekli Malzemeler

  • 250 gram köftelik kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 adet patates
  • 1-2 diş sarımsak (isteğe göre)
  • 2 çay bardağı + 1 yemek kaşığı kırık pirinç
  • Bir miktar maydanoz (isteğe göre)
  • 2 küçük havuç
  • 5 su bardağı su
  • 1 bardak et suyu veya et bulyon (varsa)
  • 1 adet limon
  • 1 çay bardağı un
  • 1 adet yumurta sarısı
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Tuz

Ekşili Sulu Köfte Nasıl Yapılır?

Gerekli olan tüm kap ve gereçleri hazır hale getiriyoruz ve harcımızı hazırlamaya başlıyoruz. Temiz bir kap içerisine, küçük küçük doğranmış soğanı yerleştirip üzerine pirinçleri ilave ediyoruz. Ufak ufak doğranmış maydanozları da ekledikten sonra karışımı bir kez karıştırıyoruz. Pul biber, karabiber ve tuz ekleyip yaklaşık 10-15 dakika boyunca sert hareketlerle yoğuruyoruz. Harcı biraz dinlendirdikten sonra, misket büyüklüğünde toplar halinde yuvarlayarak bir kaba koyuyoruz. Kabın içerisine un serpmek, köftelerin birbirine yapışmasını engelleyecektir.

Geniş bir tencereye 5 bardak su ilave edip kaynatıyoruz. Su kaynamak üzereyken et suyu veya et bulyonu ekliyoruz. Su kaynamaya başladığında, küp küp doğranmış havuçları suya ilave edip karıştırıyoruz. Yaklaşık 7-8 dakika sonra, küp küp doğranmış patatesleri de ekliyoruz. Dilerseniz patates ve havuçları rendeleyebilirsiniz. Kaynayan suya biraz tuz ve karabiber ekliyoruz. Karışım kaynamaya başladığında, köfteleri yavaşça tencereye ilave edip karıştırıyoruz.

Köfteler kaynarken, ekşili sosu hazırlıyoruz. Yumurta sarısı ile limon suyunu bir kapta çırpıyoruz. Bir tatlı kaşığı un ve dövülmüş sarımsakları ekleyip iyice çırptıktan sonra kaynayan tencereye ekleyerek ara ara karıştırıyoruz. Yaklaşık 5 dakika sonra ocağı kapatıyoruz. Ekşili sulu köfteyi sıcak veya soğuk olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Ek Bilgiler

Ekşili sulu köfte, özellikle kış aylarında tercih edilen bir yemektir. Yemekte kullanılan limon suyu, C vitamini açısından zengin olup, bağışıklık sistemini destekler. Yemeğin yanında taze yeşillikler veya turşu ile servis edilmesi, lezzetini artıracaktır. Ayrıca, yemeğin içerisine eklenen pirinç ve bulgur, sindirimi kolaylaştırır ve besleyici değerini artırır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Terbiyeli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köfte Malzemeleri

İçli Köfte Malzemeleri

Rüyada İçli Köfte Görmek

Rüyada İçli Köfte Görmek

İçli Köfte Kaç Kalori?

İçli Köfte Kaç Kalori?

Bulgurlu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etsiz İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Etsiz İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Sebzeli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Sebzeli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Şiş Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Mercimek Köftesi Kaç Kalori?

Mercimek Köftesi Kaç Kalori?

Köfte Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Köfte Harcı Tarifi ve Malzemeleri

Köfte Çeşitleri Nelerdir?

Köfte Çeşitleri Nelerdir?

Fırında Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaşarlı Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı İçli Köfte Tarifi ve Malzemeleri

İçli Köfte Hangi Yöreye Aittir?

İçli Köfte Hangi Yöreye Aittir?

Harput Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Harput Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri

Bulgur Köftesi Tarifi ve Malzemeleri