Bulgur Köftesi Bulgur köftesi, Doğu Anadolu'da sıklıkla yapılan ve yöreye göre farklı adlarla anılan bir yemektir. Bazı bölgelerde sıkma köftesi olarak bilinirken, bazı yerlerde bulgur köftesi olarak adlandırılmaktadır. Yapımı biraz zahmetli olsa da, lezzetiyle sofralarda büyük bir iştahla tüketilmektedir. Bulgur Köftesinin Malzemeleri
Bulgur Köftesi için Sos Malzemeleri
Tercihen Sosun Üzerine
Bulgur Köftesi Nasıl Yapılır? Bir kabın içerisine ince bulgur konularak, üzerine sıcak su eklenir ve streç filmle kapatılarak bulgurun şişmesi beklenir. Yaklaşık yarım saat kadar bulgurun şişmesi gerekmektedir. Şişen bulgura yumurtanın beyazı, sıvı yağ, beyaz un, domates salçası ve biber salçası eklenir. Tuz, kimyon ve karabiber gibi baharatlar da eklenerek karışım yoğurulmaya başlanır. Malzemeler tamamen karışana kadar yoğurma işlemine devam edilir. Yoğurma sırasında ellerinizi ılık suya batırarak işlemi kolaylaştırabilirsiniz. Karışım, cevizden küçük, fındıktan büyük olacak şekilde koparılarak yuvarlanır ve her birinin ortasına serçe parmağıyla bastırılarak delik açılır. Köfteler hazırlanırken bir tencereye su konulur. Suyun içerisine tuz ve sıvı yağ eklenir ve suyun kaynaması beklenir. Su kaynadığında köfteler yavaşça tencereye eklenir ve yarım saat boyunca pişirilir. Pişen köfteler kevgir yardımıyla sudan alınarak bir kenara bekletilir. Bu sırada sos hazırlanır. Domatesler ve yeşil biberler küçük parçalar halinde doğranır. Kuru soğan da küçük küçük doğranır. Bir tavaya sıvı yağ konularak doğranmış soğanlar eklenir ve soğanlar pembeleşinceye kadar pişirilir. Ardından doğranmış biberler eklenir ve pişirmeye devam edilir. Üzerine doğranmış domatesler eklenir ve domatesler suyunu salana kadar pişirilir. Son olarak baharatlar ve tuz eklenir ve ocağın altı kapatılır. Pişmiş olan köftelerin üzerine hazırlanan sos dökülerek karıştırılır. Bir kabın içerisinde sarımsak dövülerek yoğurda eklenir ve karıştırılır. Soslu köftelerin üzerine yoğurt gezdirilerek sıcak servis edilir. Afiyet olsun. |