Terbiyeli Sulu Köfte Terbiyeli sulu köfte, oldukça doyurucu ve besleyici bir ana yemek türüdür. Bu yemek, demir, protein, folik asit ve diğer önemli besin ögeleri bakımından zengindir. Diyet yapanlar için pek uygun olmasa da, suyu fazla tüketilmediği takdirde ufak porsiyonlarda tüketilebilir. Kıyma, sulu köftenin kalorisini belirleyen en önemli malzemedir. Bu nedenle özellikle diyet ya da kilo kontrolü yapanlar, sulu köfte yapımında az yağlı kıyma tercih etmelidir. 1 büyük porsiyon sulu köfte yaklaşık 455 kalori içerir. Terbiyeli sulu köfte, büyük küçük herkesin beğeniyle tükettiği ve mutfaklarda sıkça yapılan bir yemek türüdür. Yazımızın devamında detaylı bir şekilde terbiyeli sulu köfte tarifine ulaşabilirsiniz. Terbiyeli Sulu Köfte İçin Gerekli Malzemeler
Terbiyesi İçin
Yemeği İçin
Terbiyeli Sulu Köfte Nasıl Yapılır? Kıyma çukur bir kabın içine alınır. Üzerine rendelenmiş kuru soğan, sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, ince bulgur, pirinç, karabiber ve tuz eklenerek yoğrulur. Yaklaşık 15 dakika yoğrulduktan sonra köfte harcı kıvama gelecektir. Kıvama gelen harçtan misket büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içinde yuvarlanır. Yapışmaması için avuç içi ara ara ıslatılabilir. Büyükçe bir tepsi unlanarak hazırlanan köfteler unlanmış tepsiye dizilir. Ara ara tepsi sallanarak köftelerin yapışması engellenir. Uygun bir tencere ocağa alınır ve içine sıvı yağ eklenip kızdırılır. Kuru soğanın kabukları soyularak ince ince doğranıp, kızgın yağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Havucun kabukları kazınarak ufak ufak doğranır ve kavrulan soğanların üzerine eklenir. Patatesler soyulduktan sonra küp küp doğranır ve tencereye ilave edilir. Bir süre kavrulduktan sonra biber ve domates salçası, baharatlar ve tuz eklenerek karıştırılır. 5 su bardağı sıcak su eklenip tencerenin kapağı kapatılır ve 10 dakika kaynatılır. 10 dakika sonunda yuvarlanan köfteler tencereye ilave edilir. Yaklaşık yarım saat kadar kısık ateşte kaynatılır. Terbiyesi için ufak bir kasenin içine yumurta kırılır ve çırpılır. Üzerine limon suyu eklenerek karıştırılır. Hazırlanan terbiyenin içine kaynayan yemekten yarım kepçe kadar alınarak eklenip, karıştırılır. Yemek ocaktan alınmadan 5 dakika önce hazırlanan terbiye yemeğe yavaş yavaş ilave edilip, aynı anda da karıştırılmaya devam edilir. Terbiye ile birlikte 3 dakika kadar daha kaynatılarak yemek ocaktan alınır. Terbiyeli sulu köfte servis için hazırdır, yanında pirinç pilavı ile servis edilebilir. Afiyet olsun. |