İslim Köfte İslim köfte, dört mevsim boyunca tüketilebilecek lezzetli bir yemektir. Arapça kökenli olduğu düşünülen islim köfte, içeriğinde bulunan patlıcan, biber, domates ve çeşitli baharatlar sayesinde oldukça besleyici ve vitamin açısından zengin bir yiyecektir. Bazı kaynaklarda buharda pişirilen yemek anlamında kullanılan islim köfte, buharda pişirilmeden de yapılabilmektedir. Tarifine baktığınızda buharla ilgisi olmadığını göreceksiniz, belki çok eski zamanlarda bu şekilde pişirilmiş olabilir. İslim köfte için kullanacağınız kıymanın hafif yağlı olması daha hoş bir tat verecektir. Ancak bu yemek yapısı itibariyle biraz yağlı olduğu için sıkı diyet yapanlara pek uygun olmayabilir. Tarifimize geçmeden önce malzeme listemizi sıralayalım ve ardından islim köfte nasıl yapılır bakalım. İslim Köfte Malzemeleri
Köfte İçin
Kızartma İçin
İslim Köfte Nasıl Yapılır? İslim köfte tarifimizin ilk aşamasında patlıcanlarımızı iyice yıkayıp alacalı bir şekilde soyuyoruz ve uzunlamasına ince ince dilimliyoruz. Dilimlerin kalınlığı yarım santimden biraz daha ince olmalıdır. Sarma aşamasına geçtiğimizde uzunluğuna bağlı olarak patlıcanları ikiye bölebilirsiniz. Kestiğimiz patlıcanları tuzlu suya batırıyoruz ve bir süre bekletiyoruz. Bu aşamada patlıcanların acılığı gidecektir. Daha sonra zeytinyağını patlıcanların uzunluğuna uygun bir tavada kızdırıyoruz ve patlıcanları çok yakmadan kızartıyoruz. Patlıcanlar süngersi yapıları nedeniyle çok su çekecektir, bu yüzden üzerine peçete sererek patlıcanları tabağımıza diziyoruz. Köfte harcını yapmak için ilk önce soğanı ince bir şekilde rendeliyoruz. Hafif nemli hale getirdiğimiz bayat ekmekleri de harcın içerisine atıyoruz. Baharatları, yumurtayı ve maydanozu ekledikten sonra malzemelerin hepsini bir kapta karıştırıyoruz ve iyice birbirine işlemesini sağlıyoruz. Köfte harcını ne kadar çok yoğurursanız, güzel bir kıvam alacaktır. Yoğurma işlemi bittikten sonra köftelerden bezeler koparıp yuvarlıyoruz. Boyutları normal yaptığımız köftenin üç katı kadar olabilir ya da bir çay tabağı genişliğinde diyebiliriz. Ardından köftelerimizi kızartıyoruz. Birleştirme işlemine geçmeden önce biberleri uzunluğuna göre 2-3 parçaya bölüyoruz. Domatesleri de halka şeklinde kesiyoruz. Kızarttığımız patlıcanlardan iki adet alıyoruz ve artı şekli olacak şekilde üst üste koyuyoruz. Bu işlemden sonra ortasına köftelerden bir adet yerleştiriyoruz ve sarıyoruz. Zaten sardığınızda patlıcanlar uç uca gelecektir. Üzerine bir adet domates ve biber yerleştirip kürdanla sabitliyoruz. Diğer malzemeler için de aynı işlemi yapıp borcama diziyoruz. Bir su bardağı sıcak suda domates salçasını çözdürüp biraz tuz ekliyoruz. Bu sosu patlıcanların üzerine döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dakika kadar daha pişiriyoruz. Bu pişirmeden esas amaç biber ve domateslerin kızarmasını sağlamak. Aynı zamanda da sos ve köfteler de özdeşleşmiş olacaktır. Yanına dilerseniz bulgur pilavı yapabilirsiniz, daha hoş olacaktır. Afiyet olsun. |
Ertan
21 Temmuz 2024 PazarBu tarifi denedim ve gerçekten harika oldu. Patlıcanların tuzlu suda bekletilmesi acılığını alıyor, fakat kızartma aşamasında çok yağ çekiyor mu diye endişelendim. Ayrıca, köfteleri yoğururken ne kadar süre yoğurmam gerektiğini tam olarak bilemedim, ideal kıvamı nasıl anlayabilirim?
Cevap yazAdmin
21 Temmuz 2024 PazarMerhaba Ertan Bey,
Tarifi beğenmenize çok sevindim! Patlıcanları tuzlu suda bekletmek gerçekten acılığını alır ve lezzetini artırır. Kızartma aşamasında yağ çekmesini azaltmak için patlıcanları kağıt havlu ile iyice kurulamayı deneyebilirsiniz. Ayrıca, kızartma yağının yeterince kızgın olduğundan emin olun, bu da yağ çekmesini azaltacaktır.
Köfteleri yoğurma süresi genellikle 10-15 dakika civarındadır. İdeal kıvamı anlamak için köfte harcının ele yapışmayan, homojen bir kıvamda olması ve malzemelerin iyice karışmış olması önemli. Yoğururken harcın elastik ve pürüzsüz bir hale geldiğini hissettiğinizde köfte harcınız hazır demektir.
Umarım bu ipuçları işinize yarar. Afiyet olsun!