İçli Köfte Hangi Yöreye Aittir İçli köfte, bulgurun hamur haline getirilerek içinin kıyma, patates gibi malzemelerle doldurulması ile elde edilen bir köfte çeşididir. Aslında içli köfte, Arap mutfağına ait bir yemek olup, mutfak kültürümüze Arap mutfağından girmiştir. Türkiye'de özellikle Gaziantep, Antakya ve Adana sofralarında kendine yer bulmuştur. Daha sonraları Osmaniye, Kahramanmaraş, Tunceli, Elazığ, Malatya, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır ve Hatay gibi illerimizde de yapılmaya başlanmıştır. Şanlıurfa ve Adana, içli köftenin patentini almış illerimizdir. İçli Köftenin Tarihçesi ve Kökeni İçli köfte, Ortadoğu bölgesinin vazgeçilmez ve geleneksel yemek türlerinden biridir ve kökeni 1700'lü yıllara dayanmaktadır. Arap topraklarında doğan içli köfte, bulgurun hamur haline getirilmesi ile yapılır. Bulgur toplarının içi oyularak, kıyma, soğan ve çeşitli baharatlarla yapılan karışım doldurularak hazırlanır. Bu bölgede, içli köfte kıymalı çeşidinin yanı sıra patatesli olarak da yapılmaktadır. Arapça'da "yuvarlak top" anlamına gelen "kubbe" kelimesinin zamanla "kibbe" ismini alması, içli köftenin günümüzdeki adıdır. Türkiye'nin bazı yörelerinde de "kibbe" olarak adlandırılırken, bazı yörelerde "dolgulu köfte" denir. İkinci Dünya Savaşı sırasında içli köfte ile tanışan bir İngiliz askeri, içli köfteye şekli itibarıyla "Suriye torpidosu" adını vermiştir. Yörelere Göre İçli Köfte Yapımı Her yörenin içli köfte yapımı şekli ve hamuruna konan malzemeler farklılık gösterir. Türkiye'nin belli bölgelerinde geleneksel yemekler arasına giren içli köftenin yapımı hem zor hem de uzun olduğu için günlük yemek grubuna girmez. İçli köfte, özel günlerde ve cemiyetlerde yapılır.
Hazırlama aşamasından sonra sunum aşaması da önemlidir. Bazı illerde içli köfte haşlanarak yapılır. Haşlama yöntemi, hafif olduğu için en çok tercih edilen yöntemdir. Bazı illerde ise kızartılarak servis yapılır. İçli Köftenin Sağlık Açısından Değerlendirilmesi İçli köftenin yapımı zor ve zahmetli olmasına rağmen yemesi lezzetli ve keyiflidir. İçinde bulgur, kıyma ve ceviz olduğu için oldukça sağlıklı bir besindir. Uzman doktorlar, içli köftenin hafif olması nedeniyle haşlanarak yenmesini tercih ederler. Yağda kızartılan içli köfte de güzel olur, ancak sağlık açısından daha ağır olduğu için doktorlar tarafından pek önerilmez. İçli köfte, Arap mutfağından Türkiye'ye gelmiş ve yörelerimizde meşhur aşçılar tarafından yapılmıştır. Bu sayede, bu güzel lezzetten mahrum kalmamışız. Yöre olarak en güzel içli köfte, Güneydoğu illerimizde yapılmaktadır. |