Oktay Usta İçli Köfte Tarifi İçli köfte, Türk mutfağının en gözde lezzetlerinden biridir ve özellikle Urfa mutfağında önemli bir yer tutar. İçli köftenin ünü Urfa'dan Türkiye'nin her yerine ve oradan da dünyaya yayılmıştır. Özel akşam yemeklerinizde bu tarifi hazırlayarak sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. Hamurunun kıvamını tutturmakta biraz zorlanabilirsiniz, ancak uğraştığınıza değecektir. Kolay gelsin. Malzemeler Hamuru İçin
İç Harcı İçin
Pişirmek İçin
İçli Köfte Nasıl Yapılır? İçli köfteyi yapmaya öncelikle iç harcını hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için ilk olarak soğanları soyduktan sonra ince ince doğruyoruz. Geniş bir tavada margarini eritiyoruz. Margarin hafif kızardıktan sonra sıvı yağı ekliyoruz. Daha sonra kıymayı ilave edip bir miktar kavuruyoruz. Ardından soğanları ekleyerek, tavanın kapağı açık vaziyette soğanlar suyunu çekinceye kadar arada bir karıştırarak kavuruyoruz. Biber salçasını ve baharatları ilave ettikten sonra ocaktan alıyoruz. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra, başka bir kaba boşaltarak biraz sertleşmesi için buzdolabının derin dondurucu kısmına kaldırıyoruz. İçli köftenin hamurunu hazırlamak için geniş bir karıştırma kabı veya çiğ köfte tepsisine ince bulguru ve irmiği boşaltıyoruz. Üzerine biber salçasını ve yeteri kadar tuz ilave edip, ılık su ekleyerek yoğurmaya başlıyoruz. İçli köfte hamuru elimizi tutmaya başlayıncaya kadar azar azar su ekleyerek, bulgurun dişe dokunmayacak kadar yumuşamasını sağlıyoruz. Hamurdan ceviz büyüklüğünde küçük parçalar koparıp, iki parmağımızın ucuyla içini açıyoruz. Kenar kısımlarının kalın olmamasına dikkat ediyoruz. Hazırladığımız ve buzdolabında sertleşmesini sağladığımız iç harcından içine yeteri kadar koyarak, köftenin ağzını kapatıyoruz. Kalan hamurları da aynı şekilde doldurduktan sonra, derin bir tencerenin yarısına kadar su doldurup kaynatıyoruz. Suyun içine tuz ve birkaç parça limon tuzu atıyoruz. Daha sonra köfteleri kaynayan suyun içinde 5-6 dakika pişirdikten sonra bir süzgecin üzerine çıkarıp, suyunu atmasını sağlıyoruz. Kalan içli köfteleri de bu şekilde pişiriyoruz. Köfteleri servis etmeden önce, kızgın yağda fazla sertleştirmeden kızartıyoruz. Hazır olan içli köfteyi sıcak veya ılık olarak servis edebilirsiniz. Afiyet olsun. |