Pideli köfte, özellikle Bursa yöresine ait lezzetli ve özen gerektiren bir yemektir. Bu eşsiz tat, pidelerin köftelerle buluştuğu ve üzerine dökülen soslarla zenginleşen bir tariftir. Lokantalarda sıklıkla karşılaşılan bu lezzeti, evde de kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Pidenin lezzeti, orta yağlı kıymanın soslarla birleşmesiyle ağızda dağılan bir tat ortaya çıkarır. Baharatların lavash ile bütünleşmesi ile bu unutulmaz tat, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır. Son yıllarda Akdeniz ve Ege bölgelerindeki tatil yerlerinde de popülerlik kazanmıştır. Bu yazıda, pideli köftenin tarifini detaylarıyla paylaşacağız. Pideli Köfte Malzemeleri
Sosu İçin
Pideli Köfte Nasıl Yapılır? Orta boy bir kap içerisine soğan ve sarımsaklar rendelenir, içerisine kıyma eklenir. Soğan eklenen kıyma karıştırılınca zamanla suyunu verecektir. Bir müddet sonra toparlamak amacıyla bayat ekmek içi kıymanın üzerine eklenir. Ardından kıymanın baharatlarla bütünleşmesi amacıyla yukarıda belirtilen ölçülerde tuz, karabiber ve kimyon eklenir. İyice baharatlarla yoğrulunca, baharatın lezzet ve kokusu zamanla kıymaya geçerek aromasını verecektir. Tam anlamıyla kıyma karıştırılınca bu defa ceviz büyüklüğünde toplar halinde hazırlanan kıyma avuç içimizle düzeltilerek bir tabak içerisine dizilir. Ardından buzdolabının alt gözünde yaklaşık olarak iki saat köfteler dinlendirilir. Bir tava içerisine az miktarda tereyağı koyulur. Ardından köfteler orta dereceli ateşte kızartmaya bırakılır. Ters düz edilerek tüm köfteler pişirilir. Daha sonra pide baklava dilimi şeklinde küçük küçük doğranarak bir servis tabağına alınır. İhtiyaca göre servis tabağı sayısı ve lavash miktarı ayarlanır. Pişen köfteler servis tabağında yer alan pidelerin üzerine düzenli şekilde dizilir. Pideli köftenin sosunun hazırlanması amacıyla orta boy bir tava içerisine daha önce kızarttığımız köfte yağı aktarılır. İçerisine tereyağı ve zeytinyağı eklenir. Yağ eriyince salça güzelce bu yağ içerisinde kavrulur. Yağın yoğunluğunu azaltmak amacıyla salça kavrulunca üzerine yağ sıçratmadan yarım bardaktan fazla su eklenir. Bu su, pidenin yağı daha fazla çekmesini sağlayacaktır. Daha sonra hazırlanan sos, pide ve köftenin bulunduğu tabağın üzerinde gezdirilir. Yanına 2 kaşık suyu çekilmiş yoğurt eklenir. En son olarak pideli köftenin daha lezzetli ve sıcak hale gelmesi için ayrı bir tava içerisinde kızgın tereyağı eritilerek pideli köftenin üzerine dökülerek köftelerin ağızda dağılan bir kıvam elde etmesi sağlanır. Hazırlanması tamamlanan pideli köftemiz tüketilmek üzere sofraya sunulur. Afiyet olsun. |