Hamburger Köftesi Tarifi Hamburger köftesi tarifi vermeden önce bazı püf noktaları paylaşmak istiyorum. Dışarıda zevkle yediğimiz, tadına doyulmaz hamburgerlerin en güzellerini evde de yapabilirsiniz. Ancak dışarıda yediğimiz hamburgerlerin ne kadar sağlıklı olduğunu düşündüğümüzde, evde yapmanın avantajları daha belirgin hale gelir. Dışarıda yediğimiz hamburgerlerde kullanılan etin kalitesi ve hijyeninden emin olamayabiliriz. Bu nedenle, daha sağlıklı ve lezzetli hamburgerleri evimizde de hazırlayabiliriz. Bunun için biraz pratik bilgi, doğru seçilmiş malzeme ve özenle çekilmiş etin önemi büyüktür. Hamburger köftesi hazırlarken etin baskın tadı ve lezzetini ön plana çıkararak, baharat ve diğer malzemelerle hazırladığımız hamburgerlere ekstra lezzet katabiliriz. Et Seçimi ve Hazırlık Öncelikle, hamburger köftesi tarifi için kullanacağımız eti dana döş etinden seçmeliyiz. Etin yağ oranı, toplam etin ağırlığının %20'si olacak şekilde hazırlanmalı. Eğer mümkünse, eti güvendiğimiz bir kasaptan veya marketten almalıyız. Köfte etini hiçbir zaman rondo veya mutfak robotu kullanmadan, bizzat kendimiz hazırlamalı, eti aldığımız kasaptan iki kez çektirmeliyiz. Köfte için hazırladığımız kıymaya çok fazla baharat eklemeyip sadece tuz, karabiber, soğan ve birkaç malzeme eklemeli, etin tadının aşırı ve gereksiz baharatlarla kaybolmasına izin vermemeliyiz. Eğer varsa ev yapımı et suyu ile yoğurup hazırlamalı, baharatlar karabiber ve tuz ilave edildikten sonra, köftelerin sert olmaması için eti en fazla 1-2 dakika kadar yoğurmalıyız. Köftelerin çapı hamburger ekmeğinin çapından geniş ve kalınlığı da en az iki santimetre olacak şekilde hazırlamamız durumunda, hazırladığımız hamburgerin daha lezzetli görünmesini sağlar. Köfteleri hazırladıktan sonra, 4 derece buzdolabında dinlendirip kendine gelmesini sağlarsak, hazırladığımız hamburger köfte etine ilave ettiğimiz baharatların tadının ete geçmesine izin vermiş olur ve köftemizin tadının daha lezzetli olmasını sağlarız. Bu verdiğimiz ön bilgiler ışığında hamburger köfte tarifi verelim. Hamburger Köftesi Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Hamburger Köftesi Nasıl Yapılır? Hamburger köftesi tarifi için, bir adet orta boy soğanı rondoda çekelim, sarımsağı bir havanda içine biraz tuz koyup iyice dövelim. Geniş bir kap içerisine aldığımız kıymanın üzerine, karabiberi, soğanı, galeta ununu, dövülmüş sarımsağı, sirkeyi ve tuzu ekleyip ilave ettiğiniz malzemeler karışıncaya kadar 2 dakika kadar yoğurunuz. Fazla yoğurmayın; fazla yoğurulması halinde hazırladığınız köfteler sert olacağından çok önemlidir. Yoğurduğunuz hamburger köftesi harcını 4-5 parçaya ayırın ve parçalardan her birini avucunuzun içerisinde top haline getirip üzerine 2 santimetre kalınlıkta olacak şekilde hafifçe bastırın. Bu şekilde hazırladığınız köftelerin orta yerlerine işaret parmağınızla bir çukur açarak içine bir çay kaşığı kadar tereyağı koyup üzerini kapatın ve biraz daha bastırarak inceltin. Hazırladığınız köfteleri ağzı kapaklı bir kap içerisine aralarına pişirme kağıdı koyarak dizin ve kapağını kapatarak buzdolabında bir saat kadar dinlendirin. Eğer etiniz taze ise bu dinlendirme süresi bir gün kadar da olabilir. Hamburger Köftesinin Pişirilmesi Hazırlayıp dinlenmesi için buzdolabına koyduğunuz köfteleri, pişirmeye başlamadan 15 dakika önce buzdolabından çıkarınız. Yapışmaz teflon bir tavayı ocağın orta gözüne koyup yüksek ateşte iyice ısınmasını sağlayınız. Tavanız iyice ısındıktan sonra köfteleri yüksek ısıda her bir yüzünü iki dakika kadar pişirin. Bu işlem, köftelerin dış yüzeyinde kabuk oluşturup iç yüzeyinin sulu kalmasını sağlayacağı için oldukça önemlidir. Bu şekilde hazırladığınız köfteleri tavanızın üzerine bir kapak kapatın, ocağınızın ısısını orta ateşe alıp 5-6 dakika kadar daha orta ısıda pişirmeye devam edin. Köftelerin üzerine kaşar peyniri de eklemeyi istiyorsanız, pişme süresinin son bir dakikasında köftelerin üzerine bir dilim kaşar peyniri ekleyerek biraz daha orta ateşte pişirmeye devam edin. Nefis ev yapımı hamburger köfte artık hazırdır. Köftelerinizi ekmeğinizin arasına koyup istediğiniz malzemelerle tatlandırıp zenginleştirebilirsiniz. Afiyet olsun. |