Kiremitte Köfte TarifiKöfte, yediden yetmişe herkes tarafından sevilen bir yemektir. Çeşitli sunum şekilleri ve neredeyse yüzlerce tarifi ile sofralarımızı süsler. Bu tarif ise köfte severlerin kesinlikle en iyi tarifler listesine girecektir. Yapımı oldukça kolay, sunumu şahane ve lezzeti ise muhteşemdir. Kiremitte Köfte Malzemeleri (4 Kişilik)
Sosu İçin
Üzeri İçin
Kiremitte Köfte Nasıl Yapılır?Kıymayı yoğurabileceğimiz derin bir kaba alıyoruz. Üzerine soğan ve sarımsağı rendeliyoruz. Yumurtayı kırıp, rondodan geçirdiğimiz ekmek içlerini de ilave ediyoruz. İyice yıkanmış maydanozları ince ince kıyıp harca ekliyoruz. Karabiber, tuz ve kimyonu da serptikten sonra karışımı iyice yoğuruyoruz. Harç yeterince yoğrulduktan sonra minik köfteler yapmaya başlıyoruz. Köfteleri bir tepsiye dizebiliriz. Tüm harç bittiğinde tepsinin üzerini streç filmle sarıyoruz ve buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz. Bu arada sosun hazırlığına başlıyoruz. Domateslerin kabuklarını soymamız gerekiyor. Kolay soyabilmek için domateslerin üzerine bıçakla bir artı işareti yapıp sıcak suyun içine atıyoruz. 5 dakika beklemesi yeterli olacaktır. Bu şekilde domatesleri soyup küçük küpler halinde doğruyoruz. Biberleri de ince ince doğrayıp, sarımsakları rendeliyoruz. Tavaya öncelikle biberleri atıp az yağda kavuruyoruz. Biberler biraz piştikten sonra üzerine sarımsaklı domatesi ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Buzdolabında yarım saat dinlenen köfteleri yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz. Önceden 150 derecede ısıtılmış fırına sürüyoruz. Ortalama 10 dakika pişiriyoruz. Köfteleri fırından çıkarıyoruz. Öte yandan güveçleri tereyağı ile yağlıyoruz. İçine 2 çorba kaşığı kadar sos ekliyoruz. Üzerine köfteleri ve dilimlediğimiz domates ve biberleri koyuyoruz. Üste tekrar sostan döküyoruz. Güveçleri tepsiye dizip 180 derecede ısıtılmış fırına veriyoruz. Pişmesine yakın fırından çıkarıp üzerine rendelediğimiz kaşar peynirini serpiştiriyoruz. Tekrar fırına sürüyoruz. Kiremitte köfteniz sıcak servis edilmeye hazır. Afiyet olsun. |
Kiremitte köfte tarifini denemek gerçekten harika bir deneyim olmalı. Ancak köftelerin fırında ne kadar süre pişmesi gerektiği konusunda biraz kararsız kaldım. Tarif 10 dakika diyor ama köftelerin içinin tam pişmesi için daha uzun bir süre gerekebilir mi? Belki 15-20 dakika kadar kontrol edebilirim. Pişirme süresi, köftelerin büyüklüğüne ve fırının sıcaklığına bağlı olarak değişebilir diye düşünüyorum. Deneyimlerimi paylaşmak için sabırsızlanıyorum. Kiremitte köfteyi yaparken, pişirme süresini biraz daha uzatmanın iyi bir fikir olabileceğini düşünüyorum. Sizce de öyle mi?
Cevap yazSevgili Şafak,
Kiremitte Köfte Tarifi gerçekten de çok keyifli bir deneyim sunar. Kıymalı köftelerin fırında pişme süresi, dediğiniz gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Pişirme Süresi konusunda 10 dakikanın önerilmesi, köftelerin büyüklüğüne ve fırının sıcaklığına bağlı olarak yeterli olmayabilir.
Eğer köfteleriniz büyükse veya fırınınızın sıcaklığı düşükse, köftelerin içinin tam olarak pişmesi için 15-20 dakika arasında bir süre vermek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Kontrol Etme aşamasında köfteleri arada bir kontrol ederek, içlerinin pişip pişmediğini değerlendirebilir ve istediğiniz kıvama ulaşana kadar süreyi uzatabilirsiniz.
Deneyimlerinizi paylaştığınızda, bu tarife dair önerilerinizi merakla bekliyorum. Afiyet olsun!
Kiremitte köfte tarifini denedim ancak köfteler fırında ne kadar süre pişmeli? 10 dakika yeterli mi yoksa daha uzun mu pişirmeliyim?
Cevap yazMerhaba Yetik,
Kiremitte köfte tarifini denediğin için teşekkürler! Fırında köftelerin ideal pişme süresi köftelerin büyüklüğüne ve fırının sıcaklığına bağlı olarak değişebilir. Genel olarak, önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında köfteleri 20-25 dakika pişirmen yeterli olacaktır. 10 dakika genellikle köftelerin içinin tam olarak pişmesi için yeterli olmayabilir. Köftelerin pişip pişmediğini kontrol etmek için bir bıçak veya kürdan kullanarak içini kontrol edebilirsin. İçleri tamamen piştiğinde köftelerin servise hazır olacaktır. Afiyet olsun!