Malatya Usulü İçli Köfte Malatya usulü içli köfte, Malatya'lıların severek yaptığı ve ikram ettiği bir köfte çeşididir. Malatya'da birçok farklı içli köfte çeşidi yapılır ve bu çeşitlilik, köftenin iç harcının farklı olmasından kaynaklanır. Ayrıca, Malatya usulü içli köfte kızartılmaz. İçli köfte haşlanır ve ardından eritilmiş tereyağı dökülerek servis edilir. Bulgurlu yemeklerin sıkça yapıldığı Malatya'da içli köfte de sıkça yapılmaktadır. Şimdi, size Malatya mutfağından Malatya usulü içli köftenin tarifini vereceğim. Malatya Usulü İçli Köfte için Gerekli Malzemeler
Malatya Usulü İçli Köfte Nasıl Yapılır? Öncelikle içli köftenin iç harcını hazırlayalım. Kuru soğanları yemeklik doğrayıp tavaya alalım. Doğradığımız kuru soğanları sıvı yağ ve tereyağı ile birlikte kavuralım. Soğanlar kavrulduktan sonra kıymayı ekleyelim ve kıyma suyunu çekene kadar kavuralım. Kavrulan kıymaya ince ince doğradığımız maydanozları ekleyip iyice karıştıralım. Tuz, karabiber ve pul biberi de ekleyip karışımı soğumaya bırakalım. İsteğe göre ceviz içi de ekleyebilirsiniz. Malatya usulü içli köftenin iç harcının yağı donmalıdır. Hamuru için kıyma ve bulguru yoğurma kabına koyalım. Azar azar su ekleyerek yoğuralım. Hamurun haşlama sırasında dağılmaması için çok iyi yoğurmak gerekmektedir. Yoğurduğumuz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp önce yuvarlak hale getirelim. Yuvarlak hale gelen hamuru işaret parmağımızla hamurun dibine kadar ince şekilde açalım. Açtığımız hamurun içine hazırladığımız iç harcı koyup kapatalım. İçli köfteyi kapatırken elimizi sürekli ıslatalım. Malatya usulü içli köfteyi iç harç ve hamur bitene kadar bu şekilde devam ettirelim. Derin bir tencereye su koyup kaynatalım. Su kaynadıktan sonra bir yemek kaşığı tuz ekleyelim. Kaynayan suyun içine Malatya usulü içli köftelerimizi teker teker atalım. İçli köfteler suyun üzerine çıktığında pişmiş demektir. Malatya usulü içli köftelerimizi kaynadıktan sonra kevgir yardımıyla sudan çıkarıp servis tabaklarına koyalım. Servis tabağına aldığımız içli köftelerin üzerine eritilmiş tereyağını dökelim. Malatya usulü içli köftemiz servise hazırdır. Afiyet olsun! |