Kolay içli köfte, bu içli köfteleri kolayca hazırlayabilirsiniz. İçli köftelerin en önemli detayı bulgur ve malzemelerin iyice yoğurulması, iç harcının soğuk olması ve pişirme aşamasında bol miktarda ve iyice kızmış yağda kızartılmasıdır. Bu şekilde yaparsanız dağılmalarına engel olursunuz. Suda haşlarken içine biraz tuz ve sıvı yağ atın. Köfteleri suyun içinde fazla karıştırmayın. Suyun kaynamasından sonra içli köfteleri içine atın. İçli köfte hakkında püf noktalarına değindikten sonra, birlikte bu kolay tarifi hazırlamaya başlayalım.
Kolay İçli Köfte İçin Gerekli Malzemeler
Dış Malzemesi - 1 su bardağı köftelik ince bulgur
- 3-4 yemek kaşığı un (Bardak ölçüsüne göre kullanın)
- 1 adet yumurta akı
- Yeterince tuz ve karabiber
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
İç Malzemesi - 200 gram az yağlı kıyma
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 2-3 sap maydanoz
- 1 çay bardağı çekilmiş iç ceviz
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Yeteri kadar tuz, toz kırmızı biber ve karabiber
Kolay İçli Köfte Nasıl Yapılır?
Kolay içli köftenin önce iç harcını hazırlayalım. Kuru soğanı ince bir şekilde doğrayın. Bunu az yağda biraz kavurduktan sonra kıymayı ilave ederek, kavurmaya devam edin. İçine maydanozu, tuzu, iç cevizi, domates ve biber salçasını ilave edin. Birkaç dakika daha kavurduktan sonra ateşin altını kapatın. İç harcının soğuması gerekiyor. Bu arada siz de ince bulguru biraz kaynar suyla ıslatın. Bulgur suyunu çekinceye kadar bekleyin. İçine yumurta akını, domates salçasını, tuzu ve karabiberi ilave edin. Malzemelere önce 3 yemek kaşığı un ilave edin. Gerekirse 1 kaşık daha ilave edebilirsiniz. Bulguru iyice yoğurmalısınız, kıvamı yapışkan bir hamur haline gelmelidir. Aksi takdirde pişerken köfteleriniz dağılabilir. Yoğurma süreniz yarım saat kadar olmalıdır. Yoğururken gerekirse biraz su ve un ilave edebilirsiniz. Hamur kıvamını bulduğunda cevizden biraz daha büyük parçalar koparın. Bunları elinizi hafif ıslatarak, baş parmağınızla içlerini oyun. Aynı kabak oyar gibi içini çukurlaştırmanız gerekir. Hamurun kenarları ne fazla kalın olsun ne de çok ince olsun. Bu arada soğumuş olan iç harcından içine yeterince doldurun. Şimdi hamurları hafif ıslatarak kapatın. Elinizi ıslatarak hamurun her tarafını sıvayın. Kolay içli köfteleri ister bol yağda kızartın, isterseniz bol suyun içinde haşlayın. Suda haşlarsanız piştiğinde köfteler suyun üstüne çıkacaktır. Bu şekilde köftelerin piştiğini anlayabilirsiniz. Kızartma yaparsanız bol ve kızgın yağda pişirmeye dikkat edin. Aksi halde köfteler parçalanabilir. Hazırladığınız içli köfteleri servis tabağına alarak, konuklarınıza ikram edebilirsiniz.
Ekstra Püf Noktalar - İç harcı hazırlarken kıymanın iyice kavrulmasına dikkat edin. Bu, köftenin lezzetini artıracaktır.
- İç harcı bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında bekletirseniz, daha lezzetli olur.
- Hamuru yoğururken elinizi sürekli ıslatmak, hamurun elinize yapışmasını engeller.
- Köfteleri kızartırken yağın sıcaklığını kontrol edin. Çok sıcak yağ köftelerin dışının yanmasına, içinin ise çiğ kalmasına neden olabilir.
Afiyet olsun.
|
Keyhan
25 Temmuz 2024 PerşembeMalzemeleri hazırlarken yoğurma süresini yarım saat olarak belirttiniz. Bulgurun yoğurulma süresi bu kadar uzun mu olmalı? Yoğurma süresini kısaltmanın bir yolu var mı? Ayrca, iç harcını hazırlarken kıymanın kavrulma süresi ne kadar olmalı, tam olarak kıymanın renginin nasıl olması gerektiğini anlayamadım. Yardımcı olabilir misiniz?
Cevap yazAdmin
25 Temmuz 2024 PerşembeMerhaba Keyhan,
Bulguru yoğurma süresi genellikle tariflerde uzun tutulur çünkü bulgurun iyice yumuşayıp kıvama gelmesi önemlidir. Ancak yoğurma süresini kısaltmak için bulgurun önceden sıcak suyla ıslatılıp şişmesini bekleyebilirsiniz. Bu, yoğurma süresini önemli ölçüde azaltacaktır.
Kıymayı kavurma süresi ise genellikle 10-15 dakika kadardır. Kıymanın renginin tamamen kahverengiye dönmesi ve suyunu çekmesi gerektiğini anlayabilirsiniz. Kıymada pembe renk kalmamalı ve homojen bir kahverengi ton elde edilmelidir. Umarım bu bilgiler işinize yarar. Kolay gelsin!