Fırında Köfte Patates Fırında köfte patates, dünya mutfağında ve özellikle Türk mutfağında kendine yer bulan, sıklıkla ve sevilerek tüketilen bir yemek tarifidir. Kimsenin hayır diyemediği, hatta bayılarak yediği bu yemek, çoğu kişinin her gün yese bile bıkmayacağı bir lezzettir. Özellikle çocuklar için vazgeçilmezdir. Köfte patates, evde şenlik anlamına gelir. Çok sevilerek tüketilen bir yemek olması, sıkça yapılmasını sağlar. Bu yemek, yapımı zor olmayan, basit ve oldukça lezzetli tariflerdendir. Aynı zamanda pratik bir yemektir. Son zamanlarda derin dondurucuların sıklıkla kullanılması ve yiyecekleri ilk günkü kadar taze tutması sayesinde, et köftelerini kolayca saklamak ve yemek yapanların işini kolaylaştırmak mümkündür. Fırında köfte patates yaparken köfteler önceden hazırlanmış olursa işiniz çok daha kolay olur. Bu nedenle önceden köfte yapıp derin dondurucuda saklamak sizin için faydalı olacaktır. Bu şekilde saklanan köfteler, fırında köfte patates içinde gönül rahatlığıyla kullanılır ve oldukça lezzetli olur. Zamanla damak tadına göre farklılıklar katılarak değişik lezzetler elde edilebilir. Kimisi et köfteleri hazırlar, yanına patates dilimler ve fırında kızartarak pişirir. Kimisi salçalı sos ekleyerek pişirir. Kimisi her ikisini de hazırlayıp kızarttıktan sonra fırına verir. Bu tamamen damak tadınıza ve pişirme zevkinize göre değişir. Ancak tavsiyem, önceden kızarttığınız zaman hem köfteler hem de patatesler çok fazla yağ çekecek ve bu da çok fazla kalorili olmasına sebep olacaktır. Bu nedenle fırınlamak daha sağlıklı bir yöntemdir. Tabii tercih sizin. Şimdi bu güzel lezzetin tarifine bakalım. Fırında Köfte Patates Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Fırında Köfte Patates Nasıl Yapılır? Fırında köfte patates yapımı için ilk olarak yemeğin köftelerini hazırlamak gerekir. Köfteler için kıyma derin bir kaba alınır. Sarımsaklar soyulur ve tuzla ezilerek kıymanın üzerine ilave edilir, kimyon eklenir. Damak tadınıza göre farklı baharatlar ya da köfte harcı da katabilirsiniz. Tüm malzeme iyice yoğrulur. Üzerine sıvı yağ eklenir. Galeta unu veya ekmek içi eklenir ve köfte iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak şekil verilir ve bir tabağa dizilir. Ardından üzeri streç filmle sarılarak buzdolabına kaldırılır ve dinlenmeye bırakılır. Bu sırada patatesler soyulur, dilimlenir. Köfteler yarım saat kadar dinlenince dolaptan alınır ve fırın kabına bir köfte iki patates şeklinde tüm köfte ve patatesler dizilir. Sosu için salça, sıvı yağ, tuz ve su bir kasede çırpılır. Köftelerin üzerine gezdirilir. 200 derece fırına verilerek kızarana kadar pişirilir. Fırın özelliklerinize göre pişirme zamanı değişebilir. Bu nedenle kontrollü pişirmelisiniz. Üzeri kızarınca fırından alıp sıcak servis edin. Afiyet olsun. Not: Fırında köfte patatesi yapmak istiyor fakat çalışıyorsanız ve zamanınız yoksa, hazır dondurulmuş olarak satılan köftelerden ve dilimlenmiş patateslerden alarak on dakika içerisinde bu tarifi hazırlamanız mümkündür. |