Terbiyeli köfte, hem çorba olarak hem de ana yemek olarak sunulabilen oldukça lezzetli bir yemektir. Köftelerin hazırlanması biraz zaman alabilir, ancak sonuç kesinlikle uğraşınıza değer. Yüksek besin değeriyle özellikle kış akşamlarında gerekli enerjiyi sağlar. Gelişme çağındaki çocuklu ailelerin sofralarından eksik etmemesi gereken bu yemek, sağlıklı ve doyurucu bir seçenektir. Terbiyeli Köfte İçin MalzemelerKöftesi İçin:
Terbiyesi İçin:
Terbiyeli Köfte Nasıl Yapılır?Terbiyeli köfte yapımına öncelikle köfte hazırlığı ile başlanmalıdır. Bunun için derin bir yoğurma kabı kullanabilirsiniz. Pirinçler, nişastası akana kadar duru su ile iyice yıkanır ve süzgeçte bekletilir. Diğer yandan, kıyma yoğurma kabına alınır. Soğanın kabukları soyulur ve rende yardımıyla rendelenir. Maydanozlar yıkanır, sap kısımlarından ayıklanır ve ince ince kıyılarak yoğurma kabına ilave edilir. Pirinç ve diğer tüm malzemeler de yoğurma kabına eklenerek köfte harcı iyice yoğrulur. Yoğurma işlemi yaklaşık 5-6 dakika sürmelidir. Köftenin kıvamı ele yapışmayacak şekilde olmalıdır. Köfte çok sulu olduysa, bir miktar galeta unu eklenerek kıvam ayarlanabilir. Hazırlanan köfte harcı, dinlenmesi için buzdolabına konulur. Dinlenen köftelerden ceviz büyüklüğünden biraz daha küçük parçalar alınarak köfteler yuvarlanır. Tüm köfteler yuvarlandıktan sonra geniş bir tepsiye bir miktar un serpilir ve hazırlanan köfteler tepsiye alınarak una bulanır. Köfteleri una bulama işlemi, kaynarken dağılmalarını önler. Yemeğin pişirileceği tencere seçilir. Bunun için çok derin olmayan bir tencere kullanabilirsiniz. Ocağın üzerine alınan tencereye bir miktar sıvı yağ eklenir. Sıvı yağ iyice kızdıktan sonra üzerine un ilave edilerek unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Un kavrulduktan sonra tencereye su ilave edilir. Bu esnada unun topaklanmaması için tel çırpıcı ile sürekli karıştırılmalıdır. Su iyice kaynadıktan sonra tencerenin içerisine köfteler tek tek ilave edilir. Köftelerin yaklaşık 15 dakika kadar pişmesi yeterlidir. Ayrı bir kapta yumurta sarısı ve limon suyu çatal yardımıyla iyice çırpılır. Terbiyenin kesilmemesi için yemeğin suyundan bir miktar alınarak terbiyeye eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Terbiye yavaşça tencereye dökülürken köfteler küçük hareketlerle karıştırılmalıdır. Bu esnada yemeğin kıvamı koyulaşacağı için dibi tutmaması adına ara sıra kontrol edilmelidir. Terbiye eklendikten sonra köfte 4-5 dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Servis tabağına alınan terbiyeli köfte sıcak olarak servis yapılır. Afiyet Olsun. |
Terbiyeli köfte yaparken köftelerin kaynarken dağılmaması için una bulama işlemini ihmal ettim, bu yüzden mi köftelerim dağıldı?
Cevap yazMerhaba Oğuzer,
Evet, köftelerin dağılmaması için una bulama işlemi oldukça önemlidir. Una bulamadığınızda köfteler kaynama esnasında dağılabilir çünkü un, köftelerin dış yüzeyinde bir koruyucu katman oluşturur ve içindeki malzemelerin birbirine daha iyi yapışmasını sağlar. Ayrıca, köfte harcını iyi yoğurmak ve buzdolabında bir süre dinlendirmek de köftelerin dağılmasını önlemeye yardımcı olur. Gelecek sefere bu adımları atlamamaya özen gösterirseniz, köfteleriniz daha bütün ve lezzetli olacaktır. Afiyet olsun!