Bulgurlu Köfte: Türk mutfağı, dünya genelinde en beğenilen mutfaklar arasında yer almaktadır. Türkiye, farklı yörelere özgü birbirinden lezzetli yemekleri ile ünlüdür. Bugünkü yazımızda size bu lezzetlerden biri olan bulgurlu köftenin nasıl yapıldığını anlatacağız. Bulgurlu köfte, Adana yöresine ait lezzetli bir yemektir. Adana yöresine ait olmasına rağmen, her ilde farklı şekillerde bulgur köfteleri yapılmaktadır. Tarifine uygun bir şekilde yapıldığında oldukça lezzetli bir yemektir. Biz bugün Adana yöresine ait olan bulgurlu köftenin tarifini vereceğiz. Bulgurlu Köfte İçin Gerekli Malzemeler Bulgurlu köfte için gereken malzemeleri aşağıda bulabilirsiniz:
Bulgurlu Köftenin Sosu İçin Gerekli Malzemeler Sos için gerekli malzemeler:
Bulgurlu Köfte Nasıl Yapılır? Öncelikle bulgurları su ile yıkayıp üzerine sıcak su dökmelisiniz. Sıcak su, bulgurların şişmesini sağlayacaktır. Bulgurların üzerine sıcak suyu döktükten sonra üzerini hava almayacak şekilde streç film ile kapatın. Bulgurlar streç film sarılı kabın içerisinde beklerken, ayrı bir kapta sıvı yağ, yumurta akı, un ve salçayı karıştırın. Daha sonra streç filmde beklettiğiniz bulgurları bu kaba ekleyin. Son olarak tuz ve baharatları atıp tüm malzemeler iyice özdeşleşene kadar yoğurun. Bu aşamada elinize su batırarak daha kolay yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Hazırlamış olduğunuz köfte harcından küçük küçük toplar alarak elinizde yuvarlayın. Şekillendirme aşamasında da elinizi su ile ıslatırsanız daha kolay şekil verebilirsiniz. Tüm köfteleri aynı şekilde yuvarladıktan sonra bir tencereye su koyup kaynatın. Kaynayan suya tuzu ekleyerek yuvarlamış olduğunuz köfteleri ekleyin. Köfteler piştiğinde su yüzeyine çıkacaktır. Su yüzeyine çıkan köfteleri bir kevgir yardımı ile sudan çıkarıp tabaklara koyun. Sosun Hazırlanışı Sosu hazırlamak için domatesleri rendeleyin ve üzerine iki yemek kaşığı zeytinyağını ekleyin ve kavurun. İnce ince dilimlediğiniz sarımsağı, biberiye yaprağını ve tuzu ilave edin. İsteğinize göre farklı baharatlar da ekleyebilirsiniz. Daha sonra domatesler suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra ocaktan alın ve üzerine ince ince doğradığınız maydanozları ilave edin. Daha sonra sosu köftelerin üzerine dökün ve ezmeden karıştırın. Bulgurlu köfteniz hazır. Afiyet olsun. |
Tunçsoy
26 Temmuz 2024 CumaAdana yöresine ait bulgurlu köfteyi denemek istiyorum ama bulguru nasıl doğru şekilde şişirebilirim? Streç film kullanmak zorunda mıyım?
Cevap yazAdmin
26 Temmuz 2024 CumaMerhaba Tunçsoy,
Adana yöresine ait bulgurlu köfteyi denemek harika bir fikir! Bulguru doğru şekilde şişirmek için streç film kullanmak zorunda değilsiniz. İşte basit bir yöntem:
1. Bulguru geniş bir kaseye koyun.
2. Üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.
3. Kaseyi kapakla veya temiz bir mutfak beziyle örtün.
4. Bulguru yaklaşık 10-15 dakika bekletin. Bu süre zarfında bulgur suyu emip şişecektir.
Bu yöntemle streç film kullanmadan da bulgurlarınızı güzelce şişirebilirsiniz. Afiyet olsun!