Mangalda Köfte Tarifi

Mangalda Köfte Tarifi, Mangal sözcüğü Arapça kökenli olup dilimize buradan geçmiştir. Barbekü sözcüğü ise Türkçeye Fransızcadan geçmiş Taino dili kökenlidir. Mangal veya Barbeküarasında pek bir fark yoktur pişirme teknikleri aynı olan mangal ve barbekü arasındaki fark birinin sabit diğerinin seyyar oluşudur. Her iki sininde üzerinde açık ateşte et, balık ve sebze pişirmeye yarayan düzenek olması ve bu düzenekte yemek pişirme şeklidir.
Sözcük eylem halinde mangal yakmak veya bazı yörelerde mangal yapmak şeklinde kullanılır. Mangal yakıtı olarak ise genelde odun, kömür ve odun kömürü kullanılmaktadır. Izgara ve mangal; Izgara ile mangal arasındaki başlıca fark ısı ve süresi kullanılan malzemelerdir. Izgara da 200-250 derece yüksek ısıda ve birkaç dakika pişirilir. Mangal da ise etin görece 100-150 derece düşük ısıda ve uzun sürede pişirildiğidir, bir yandan da dumanlan-arak lezzetinin artırıldığı bir usuldür.

Öneriler; Mangalda, ızgara köftenin püf noktası etteki tercihinizden geçmektedir. Bu nedenle köftelik kıyma için ideal olan dananın kaburga kısmıdır. Mümkünse kemiklerden sıyrılan etler kullanılması lezzeti zirve noktasına ulaştırır. Köftelik kıyma için ideal karışım %80'dan a kaburga (Döş) ve %20 kuzu döş kullanılması tavsiyedir. Kıymanın orta yağlı olmasına dikkat edin. Ayrıca az miktarda kuyruk yağı ilave edin. Köftelik kıyma için kıyma makinesini kalın (Diş) aynadan çektiriniz. Bu hazırlayacağınız köftenin çeşidine göre değişir. Eti güvendiğiniz kasaplardan almayı tercih edin.

Etleri seçip beğendikten sonra gözünüzün önünde çektirin. Köftelik kıyma çekildikten sonra yarım saat içinde köftenin lezzetli olması için harcın iyice yoğrulması gerekir ve şekil verildikten sonra en az 4-5 saat dolapta dinlenmeye bırakılmalıdır. Köfte harcında dikkat edilmesi gereken husus, harcın içine çok çeşitli baharatlar konmaması. İyi bir köfte sade köftedir aslında, içine yeteri kadar tuz, kırmızı toz biber ve çok az kimyon koyarak harcın hazırlanması tavsiye edilir. Çünkü fazla baharat ette lezzet almanıza engel olacaktır. Köftelerin-ize şekil verirken, kesinlikle sıvı yağ kullanmayınız elinizi su ile hafif ıslatarak köftelerinizi yapınız. Bu köftenin hem parlak hem de ızgarada daha güzel pişmesini sağlar. Bu açıklamalardan sonra tarifimize geçelim.

Mangalda Köfte İçin Malzemeleri

  • 1 kg kıyma
  • 1-2 diş sarımsak
  • 1 kuru soğan
  • 1.5 çay bardağı galeta unu
  • 1/2 çay bardağı su
  • Damak zevkinize göre baharat. Bunlar kekik, nane, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz (Aşırı baharat tavsiye edilmemekte)
Mangalda Köfte Tarifi; Yoğuracağımız kabın içerisine kıymayı alın, kuru soğanı ve sarımsakları rendeleyin (Soğanı rendeledikten sonra suyunu sıkın), galeta unu ve baharatları ilave edin, kıvama göre yarım çay bardağı ya da daha az su ilave ederek karın ve yoğurun. Yoğurma işlemi bittikten sonra köfte yapılarak ve üzerini kapayarak buzdolabında dinlendirin.

Afiyet olsun.
19.01.2024 13:19:06
Mangalda Köfte Tarifi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Mangalda Köfte Tarifi Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Mangalda Köfte Tarifi"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

İçli Köfte

İçli köfte, yöresel lezzetlerimizden biridir. Özellikle Şanlıurfa, Adana, Gaziantep ve Malatya mutfağının vazgeçilmez tarifleri arasındadır, Yapımı sizl...
Devamını Oku

Kolay İçli Köfte

Kolay içli köfte, bu içli köfteleri kolayca hazırlayabilirsiniz. İçli köftelerin en önemli detayı bulgur ve malzemelerin iyice yoğurulması, iç harcının ...
Devamını Oku

İçli Köfte Nasıl Pişirilir

İçli köfte nasıl pişirilir, özenle hazırlanmış olan içli köftelerin pişirilmesi tercihe göre suda haşlama ya da yağda kızartma yapılma yöntemiyle yapıla...
Devamını Oku

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır

İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır lezzetli bir içli köfte yapabilmenin en önemli unsurları arasında yer almaktadır. Hamur kısmını iyi yapmadığınız sürece pişir...
Devamını Oku

Oktay Usta İçli Köfte Tarifi

İçli köfte, Urfa mutfağının en gözde lezzetlerinden biri olan oldukça ünlü bir yemek çeşididir. İçli köftenin ünü Urfa'dan Türkiye'nin her yerine ve ora...
Devamını Oku

İçli Köfte Sosu

İçli köfte sosu nerede ise tüm köfteye tat veren unsur olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple de yapımına dikkat edilmesi ve ölçülerinin doğru oranlarda kullanıl...
Devamını Oku

İçli Köfte Kızartma

İçli köfte kızartma, içli köftenin en fazla tercih edildiği pişirme yöntemidir. Suda haşlanarak yapılan içli köfte tarifleri olsa da kızartma yöntemi da...
Devamını Oku

Antep Usulü İçli Köfte

Antep usulü içli köfte, herkesin severek yiyeceği bir tariftir. Köftelerinizin zahmetle hazırlanacağını biliyoruz. Bunları kızartırken dağılmaması için ...
Devamını Oku

Hatay Usulü İçli Köfte

Hatay usulü içli köfte yemediyseniz büyük kayıptasınız. Çünkü Hataya has olan bu içli köftenin öyle enfes bir tadı var ki diğer yörelerin içli köftesine kesi...
Devamını Oku

Rüyada İçli Köfte Yemek

Rüyada İçli Köfte Yemek, rüya sahibi eğer evli ise eşinin oldukça hamarat birisi olduğuna, bekarsa evleneceği kişinin mutfak işlerinde ve yemek yapma konusun...
Devamını Oku

Kabak Köftesi

Kabak köftesi, sağlıklı ve insan vücuduna ağırlık vermeyen bir köfte çeşididir. Genellikle yaz aylarında sıkça karşılaşılmaktadır. Kahvaltı öğünlerinde de de...
Devamını Oku

Dondurulmuş İçli Köfte

Dondurulmuş içli köfte ev hanımları için her zaman bir kolaylık olmaktadır. Aniden bir misafir geldiğinde veya yemek yapacak zaman bulamadıklarında derin don...
Devamını Oku

Urfa Usulü İçli Köfte

Urfa usulü içli köfte, diğer içli köftelerden farklı olarak yapılan Urfa yöresine ait Urfa usulü içli köfte özel günlerde özel misafirlere hazırlanarak sunul...
Devamını Oku

Fırında Sebzeli Köfte

Fırında sebzeli köfte, hazırlanması son derece kolay olan fırında sebzeli köfte yemeğini sevdikleriniz için kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Evde bulunan...
Devamını Oku

İçli Köfte Hangi Yöreye Aittir

İçli Köfte Hangi Yöreye Aittir, İçli köfte bulgurun hamur haline getirilerek içinin kıyma, patates gibi malzemelerle doldurulması ile elde edilen bir kö...
Devamını Oku

Rüyada Köfte Yemek

Rüyada Köfte Yemek, Rüyada köfte yediğini görmek hayırlı ve güzel olabileceği gibi; insanı üzecek olaylara da gebe olabilir. Öncelikle, rüya nedir; Rüya uyur...
Devamını Oku

Malatya Usulü İçli Köfte

Malatya usulü içli köfte, Malatyalı olarak severek yaptığım ve ikram ettiğim bir köfte çeşididir. Malatya da o kadar içli köfte çeşidi yaparlar ki bu çe...
Devamını Oku

Mardin Usulü İçli Köfte

Mardin Usulü İçli Köfte, İçli köfte Gaziantep ve Adıyaman yörelerine özgü bilinir, fakat Mardin ilimizin içli köftesi de meşhurdur. Şimdi size kısaca Mardin ...
Devamını Oku

Adana Usulü İçli Köfte

Adana usulü içli köfte, her bölgenin kendine has bir içli köfte tarifi vardır. Bu tarifimizde adından anlaşılacağı üzere Adana bölgesinin enfes içli köf...
Devamını Oku

Kasap Köfte

Kasap Köfte, köfte hemen her ülkede en sık olarak tüketilen gıdaların başında gelmektedir. Her yaştan herkesin en çok severek tükettiği başlıca bir yemektir....
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
İçli Köfte
Kolay İçli Köfte
İçli Köfte Nasıl Pişirilir
İçli Köfte Hamuru Nasıl Yapılır
Oktay Usta İçli Köfte Tarifi
Son Forum Konuları
İçli Köfte
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024