Sini Köfte
Sini köfte, Mersin yöresine ait olan sini köfte tarifi mersinde ve Anadolu'nun hemen hemen her yerinde yapılmakta ve severek tüketilmektedir. Kolay ve pratik olan sini köfte tarifini sizde evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Akşam yemeklerinde, günlerinizde ve aniden gelen misafirlere bu benzersiz lezzeti ikram edebilir, sofralarınızı şenlendirebilirsiniz.
Sini köfte malzemeleri kolay bulunan çok az el becerisi gerektiren bir tariftir. İçli köfte yapabilmek için usta ve pratik olmak gerekir. Ancak bu sini köfte tarifinde içli köfte tadını yakalayıp kolaylıkla el becerisi gerektirmeden yapabilirsiniz. Şimdi sini köfte malzemeleri ve yapım aşamasına geçelim,
Sini köfte için gerekli malzemeler
Hamuru için- 4 su bardağı sarı ince bulgur,
- Islatmak için 3 su bardağı su,
- 4 adet patates,
- 2 su bardağı un,
- 1 yemek kaşığı domates salçası,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- Karabiber,
- 2 tatlı kaşığı kadar tuz,
İç harcı için- 5 adet kuru soğan,
- Yarım kg yağsız kıyma,
- 1 yemek kaşığı salça,
- Yarım demet maydanoz,
- Sıvı yağ,
- 1 adet çarliston biber,
- 1 adet büyük domates,
- Dövülmüş ceviz,
- Tereyağı,
- Kekik, Çemen, Pul biber, Kimyon, Karabiber ve yeteri miktarda tuz.
Sini köfte nasıl yapılır?
Sini köftenin yapılışına soğanları ince ince doğrayarak başlayalım.
Tencere içerisine doğradığımız soğanları koyup bir miktar sıvı yağ koyarak kavuralım. Kavrulan soğanların üzerine kabuklarını soyup ince ince doğradığınız domatesi, biberi ve kıymayı ilave edip kavurmaya devam edin. Kavrulan karışımın üzerine salça ilave edip son olarak baharatları, tuzu ve cevizi koyup karıştıralım. Hazırladığımız iç harcı bir kenara alarak köfte hamuru yapılışına geçebiliriz. Köfte hamuru için bulguru verdiğimiz ölçülerde su ile ıslatalım ıslanan bulgurun içerisine salçayı, unu haşlayıp kabuklarını soyup püre haline getirdiğimiz patatesleri, karabiberi ve yeteri miktarda tuzu ekleyerek azar azar su ilavesi ile yumuşak bir köfte hamuru kıvamı elde edinceye kadar yoğuralım. Eğer bu şekilde uğraşmak istemiyorsanız bütün malzemeyi robota çekerek güzel bir sonuç elde edebilirsiniz. Elde ettiğiniz hamuru 2 eşit parçaya bölünüz. Büyük bir bor camın alt tabanını yağlayın ve ayırdığınız köfte hamurunun yarısını koyup iyice düzeltin. İç harcı ortasına düzgün bir şekilde yayın kalan köfte hamurunu streç üzerine koyup bor camın boyutuna göre merdaneyle açtıktan sonra üst tabana yerleştirin. Elinizle açıkta kalmayacak şekilde sini köfteyi düzeltin. Kare şeklinde dilimledikten sonra her dilimin üzerine 1 parça tereyağı koyun. Önceden ısıtılmış yaklaşık 200 derece fırında 30-40 dakika arasında pişirin. Sini köftenin piştiğinden emin olduktan sonra fırından alabilir sıcak servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
19.01.2024 19:18:26
Sini Köfte ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|