{ "title": "Terbiyeli Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/terbiyeli-kofte(1).jpg", "date": "19.01.2024 21:59:32", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Terbiyeli Köfte, tercihe göre hem çorba olarak hem de ana yemek olarak sunum yapılabilir. Köftelerin hazırlık süreci biraz el oyalasa da lezzeti oldukça yerindedir. Besin değeri oldukça yüksek olduğu için özellikle kış akşamlarında gerekli olan enerjiyi yeterince sağlayacak bir yemektir. Özellikle gelişme çağında olan çocuklu ailelerin sofralarından eksik etmemesi gereken bir yemektir.

Terbiyeli Köfte İçin Malzemeleri

Köftesi için
Terbiyesi için
Terbiyeli Köfte Nasıl Yapılır?

Terbiyeli köfte yapımına öncelikli olarak köfte hazırlığı ile başlanmalıdır. Bunun için derince bir yoğurma kabı kullanılabilir. Pirinçler süzgeç yardımıyla nişastası akana kadar duru su ile iyice yıkanır. Daha sonra sularının süzülmesi için bir müddet süzgeçte bekletilir. Diğer bir yandan kıyma yoğurma kabına alınır. Soğanın kabukları soyulur ve rende yardımıyla rendelenir. Maydanozlar yıkanır ve sap kısımlarından ayıklanır. Kesme tahtasında çok ince kıyılarak yoğurma kabının içine ilave edilir. Pirinç ve diğer tüm malzemeler de yoğurma kabına eklenerek köfte harcı iyice yoğrulmaya başlanır.

Yoğurma işlemi yaklaşık 5-6 dakika kadar sürmelidir. Köftenin kıvamı ele yapışmayacak şekilde olmalıdır. Köfte eğer çok sulu olmuşsa bir miktar galeta unu ilave edilerek kıvam ayarlanabilir. Daha sonra hazırlanan köfte harcı dinlenmesi için buzdolabına konulur. Dinlenen köftelerden ceviz büyüklüğünden biraz daha küçük parçalar alınarak köfteler yuvarlanır. Tüm köfteler yuvarlandıktan sonra genişçe bir tepsiye bir miktar un serpilir. Hazırlanan köfteler tepsiye alınır. Tepsi küçük hareketlerle sallanarak tüm köftelerin una bulanması sağlanır. Köfteleri una bulama işlemi köftelerin kaynarken suda dağılmaması için mutlaka gereklidir. Yemeğin pişirileceği tencere seçimi yapılır. Bunun için çok derin olayan bir tencere kullanılabilir. Ocağın üzerine alınan tencereye bir miktar sıvı yağ eklenir. Sıvı yağ iyice kızdıktan sonra üzerine un ilave edilerek unun kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Un kavrulduktan sonra tencereye su ilave edilir. Bu esnada unun topaklanmaması için tel çırpıcı ile sürekli karıştırılmalıdır. Su iyice kaynadıktan sonra tencerenin içerisine köfteler tek tek ilave edilir. Köftelerin yaklaşık olarak 15 dakika kadar pişmesi yeterlidir. Ayrı bir kapta yumurta sarısı ve limon suyu çatal yardımıyla iyice çırpılır. Terbiyenin kesilmemesi için yemeğin suyundan bir miktar alınarak terbiyenin çırpılma işlemine devam edilir. Terbiye yavaşça tencereye dökülürken çok küçük hareketlerle köfteler karıştırılmalıdır. Bu esnada yemeğin kıvamı koyulaşacağı için dibinin tutmaması için terbiyeli köfte ara sıra kontrol edilmelidir. Terbiye de ilave edildikten sonra köfte 4-5 dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır. Servis tabağına alınan terbiyeli köfte sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }