{ "title": "Tavuk Köftesi", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/tavuk-koftesi(1).jpg", "date": "19.01.2024 17:24:49", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Tavuk Köftesi, Köfte hem hazırlayan için oldukça pratik hem de yiyen için oldukça lezzetli bir yemek çeşididir. Türk mutfağında çoğunlukla tercih edilen köftenin neredeyse 200'ün üzerinde çeşidi bulunur. Tavuk köftesi de bunlardan bi tanesidir. Tavuk hemen her yemeğe kolaylıkla uyum sağlayabilen ve birden çok şekillerde pişirilebilen bir besindir. Tavuk köftesinin mutfaklarda alışılmış olan kırmızı etten yapılan köfteden çok fazla bir farkı bulunmaz. Kırmızı etten yapılan köfte tadına alışkın olanlar ilk duyduklarında tavuk köftesine çok sıcak bakmasa da tavuk köftesi de oldukça lezzetli ve besleyicidir. Tavuk köftesinin yağ oranı daha düşük olduğu için özellikle rejim yapanlar için oldukça idealdir. Ayrıca kırmızı et protein açısından oldukça zengin olsa da içerdiği kolesterol sebebiyle çoğu doktor tarafından çok fazla tüketilmemesi önerilir. Köfte severler için bunun yerine daha sağlıklı olan tavuk köftesi tercih edilebilir. Tercihe göre öğlen veya akşam öğünlerde tercih edilebilir. Öğünü bütünleyebilmek için yanında pirinç pilavı, makarna, garnitür, salata ya da patates kızartması da ikram edebilirsiniz.

Tavuk Köftesi İçin Malzemeleri
Tavuk Köftesi Nasıl Yapılır?

Tavuk köftesini yapmak için önce kemiksiz olan tavuk göğsünün kıyma formuna getirilmesi gerekir. Bunun için kasaplardan hazır olarak tavuk kıyması alınabilir ya da tercihinize göre evinde mutfak robotu olanlar kendisi de hazırlayabilir. Evde hazırlamayı tercih edenler için tavuk göğsünü iri parçalar halinde doğrayarak birkaç dakika mutfak robotundan geçirmek kıyma haline getirmek için yeterli olacaktır. Püre haline gelen tavuklar genişçe bir karıştırma kabına alınarak üzerine biraz zeytinyağı dökülür. Tavuk normalde yağsız ve kuru olduğu için köftelerin de aynı şekilde kuru olmaması için zeytinyağı tercih edilir. Daha sonra kuru soğan ve sarımsakların kabukları soyularak yıkanır. Her ikisi de tavuk gibi mutfak robotundan geçirilerek püre haline getirilir. Mutfak robotu yerine tercihe göre rende de kullanılabilir. Soğan ve sarımsak karıştırma alınır. Maydanozlar saplarından ayıklanarak iyice yıkanır ve kesme tahtasında ince ince kıyılır. Hazırlanan tüm malzemeler yumurta, galeta unu ve baharatlar ile harmanlanır ve iyice yoğurulur. Tüm malzemelerin birbiriyle iyice özleşmesi için yaklaşık 5-6 dakika kadar yoğurmalısınız.

Tavuk köftesi karışımının kıvamına göre içine biraz su ilavesi de yapabilirsiniz. Hazırlanan köfte harcının dinlenmesi için buzdolabında bir müddet bekletilmesi gerekir. Daha sonra harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp ister uzun ister yuvarlak yassı köfteler yapılabilir. Tercihe göre hazırlanan köfteler istenilen yöntemle pişirilebilir. Kızartma olarak, fırında ya da ızgara olarak tüketilebilir. Bu yöntemler arasında en çok tercih edileni teflon tavada köftelerin pişirilmesidir. Bunun için çok geniş olmayan bir teflon tava tercih edilebilir. Tavanın içerisine biraz sıvı yağ eklenerek yağın kızması beklenir. Kızan sıvı yağa tavuk köfteleri eklenerek arkalı önlü olarak eşit miktarda pişirilir. Tavuk köftesi servis tabağına alınır ve sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }