{ "title": "Sarımsaklı Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/sarimsakli-kofte(1).jpg", "date": "20.01.2024 14:38:12", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Sarımsaklı köfte, çok sevilen bir köfte türü olan sarımsaklı köftenin çok zahmetli bir yemek olduğunu belirterek ayrıca herkesin bu köfteyi yapamadığını söyleyebiliriz. Sarımsaklı köfte yöresel olarak bilinen Adana ya ait olan bir köfte türüdür. Çok maharetli kadınlar tarafından yapılıp özellikle bayanların gün ve çay keyfi yaptıkları altın günlerinde kalabalık ortamlarda yapılıp yenir. Sarımsaklı köfte el birliği ile yapılır oldukça lezzetli bir köfte olan sarımsaklı köfteyi aslında birçok bayan yapmasını bilmez. Bilenler ise pek yapmak istemezler. Sarımsaklı köftenin ayrıca tok tutma özelliği vardır. Çocuklarında bu köfteye hayır diyeceklerini sanmıyorum. Anneler çocuklarına sevdirmeleri için bazen misket köfte diyerek yedirebilir. Tabii ki bu durumda çocukların oldukça hoşuna giderek yerler. Sarımsaklı köfteyi her bayan ayarını tutturarak yapamayabilir. Çünkü köftenin hamuru veya harcını yaparken kıvama getirmek çok önemlidir. Ayarında yapılırsa harcı yapılan sarımsaklı köftenin tadına doyulmaz.

Sarımsaklı köfte için gerekli malzemeler
Üzeri için sosun gerekli malzemeleri
Sarımsaklı köfte nasıl yapılır?

Öncelikle geniş bir kap içerisine bulguru dökün üzerini ılık su ile ıslatın 5 dakika bekleyin. Bekledikten sonra ıslanıp şişen bulgurun üzerine yumurtayı kırın ve daha sonra irmiği üzerine dökün. Üzerine ilave edilen malzemelerle elinizle bir güzel karıştırın. Unu ve tuzu, kimyonu hepsini harcın içine koyun en son olarak biber salçasını da ekleyerek güzelce yoğurun. Yoğururken harcın içerisine ara ara su serpiştirerek yoğurun hamurun yumuşak kıvama gelmesini sağlayın. Bütün özelliği çok iyi yoğrulmasında olan sarımsaklı köfteye lezzetini veren kısmıdır. İyice yoğrulan sarımsaklı köftenin harcını kıvama getirildikten sonra küçük misket şeklinde avucunuzun içinde yuvarlayarak ortasına işaret parmakla bastırın ve şekli ortaya çıkacaktır. Bütün harcı aynı şekilde bitene kadar yapın. Köftenin yuvarlama işlemi bitince büyük tencere içerisine su koyarak kaynatın suyu su kaynayana kadar sarımsaklı köftenin sosunu hazırlayalım.

Bir tava içerisine soyulup doğranmış domatesleri dökelim domatesleri ve tavaya dökerek, sıvı yağı domateslerin üzerine dökelim. Bu arada kaynayan köfte suyuna limon tuzu ve tuzu atalım. Birkaç kaynamadan sonra sarımsaklı köftelerimizi kaynayan suya dökelim. 15-20 dakika pişirelim. Onlar pişene kadar sosa devam edelim. Tava içerisinde pişen sosun sarımsaklarını dökerek, sarımsaklar dövülmüş olacak üzerine salçaları ekleyip en son altını kapatıp maydanozları üzerine dökmeliyiz. Kaynayıp pişmiş olan sarımsaklı köfteleri, süzerek tekrar geniş kap içerisine alın. Sarımsaklı köfteni haşlandığı sıcak sudan 1 su bardağı kadar alalım ve sosun üzerine dökerek güzelce harmanlayın hepsini. Tabaklarınıza güzel servis ederek afiyetle yemeye hazırdır. Sarımsaklı köftenin hazırladığınız sosun üzerine sulu sevenler için üzerine biraz su ekleyip yiyebilirler.

Afiyet olsun.
" } ] }