{ "title": "Rosto Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/rosto-kofte(1).jpg", "date": "21.01.2024 09:43:58", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Rosto Köfte, davetlerde ana yemeğin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Köftenin kendi proteininin yanında içine konulan yumurtalar ile daha da besleyici bir yemek haline gelir. İç malzemeler hazırladıktan sonra rosto köftenin yapımı oldukça kolaydır. Rosto köfte servis yapılırken yanında mutlaka patates püresi de olmalıdır. Bu iki yemek birbirini çok iyi şekilde bütünler. Yanına tekrar pilav ya da makarna yapılmasına ihtiyaç duyulmayan bir yemektir.

Rosto Köfte İçin Malzemeleri

Köftesi için
İçi Malzemeler için
Sosu için
Rosto Köfte Nasıl Yapılır?

Rosto köfte yapımı için öncelikli olarak birkaç ön hazırlık gereklidir. Bunun için öncelikli olarak taze bezelye su dolu tencerede yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Aynı şekilde havuç da kabukları soyularak doğranmadan bütün halde haşlanır. Haşlanan malzemelerin sularının süzülmesi ve soğuması için süzgeçte bekletilir. 2 adet yumurta da küçük bir cezvede yaklaşık 5-6 dakika haşlanır. Yumurtalar haşlandıktan sonra kabukları soyularak bütün halde bir kenarda bekletilir. Diğer bir yandan köfte hazırlığı yapılır. Bunun için derince bir karıştırma kabı tercih edilebilir. Soğanlar ve sarımsakların kabukları soyulduktan sonra rende yardımıyla karıştırma kabına rendelenir. Bayat ekmek içleri mutfak robotunda toz haline getirilir ve karıştırma kabına eklenir. Ardından maydanozlar yıkanır ve sap kısımlarından ayıklanır. Maydanozlar kesme tahtasında çok ince kıyılarak karıştırma kabının içine ilave edilir. Kıyma dahil diğer geri kalan tüm malzemeler de karıştırma kabına eklenerek köfte harcı yoğrulmaya başlanır. Tüm malzemelerin iyice özleşmesi için yaklaşık olarak 5-6 dakika kadar yoğurma işlemine devam edilir. Hazırlanan köfte harcının dinlenmesi için buzdolabında yaklaşık yarım saat kadar bekletilmesi gerekir. Tüm bu işlemler bittikten sonra köfte harcı buzdolabından çıkarılır.

Mutfak tezgâhına genişçe streç film ya da folyo kâğıt serilir. Bunun amacı köfteye daha rahat şekil vermektir. Köfte harcı mutfak tezgâhına alınır ve el yardımıyla bastırılarak dikdörtgen şeklinde açılır. Tezgâha serilen köftenin her bir tarafının eşit kalınlıkta olmasına dikkat edilir. Köftenin içerisine haşlanmış havuç, bezelye ve yumurtalar yerleştirilir. Daha sonra köfte tüm malzemelerin üzerini örtecek şekilde kapatılır. Bunun için tezgâha serili olan folyo kâğıttan ya da streç filmden destek alınabilir. Rosto köftenin pişirileceği fırın kabı iyice yağlanır ve köftenin katlanan kısmı alt tarafta kalacak şekilde fırın kabına yerleştirilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür. Rosto köfte önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 15-20 dakika kadar pişirilir. Bu esnada sos hazırlığı yapılır. Sarımsakların kabukları soyulur ve ince ince kıyılır. Bir tavaya bir miktar sıvı yağ eklenerek yağ kızdırılır. Daha sonra sarımsaklar eklenerek kavrulur. Hemen arkasından kabukları soyulmuş ve küp şeklinde doğranmış domatesler ilave edilir. Domatesler biraz eridikten sonra salça ilave edilir. Salça bir miktar kavrulduktan sonra kıvamlı bir sos elde edebilmek için ölçülü olarak bir miktar su ilave edilir. Sos kaynarken baharatlar eklenir ve sos ocaktan alınır. Fırından çıkarılan rosto köfte bir süre oda sıcaklığında dinlendirilir. Daha sonra dilimlenerek servis tabağına alınır. Servis tabağına alınan rosto köftenin üzerine hazırlanan sostan kaşık yardımıyla dökülerek sıcak olarak sunum yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }