{ "title": "Pideli Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/pideli-kofte(1).jpg", "date": "19.01.2024 00:46:39", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Pideli Köfte, Gaziantep ve Urfa bölgesi lezzetlerinden olan pideli köftenin hazırlanışı meşakkat isteyen oldukça lezzetli bir tattır. Evlerimizde annelerimizin yapmış olduğu bu lezzeti lokantalarda dahi ülkemizde tüketebiliyoruz. Pidenin lezzeti ile orta yağı kıymanın bütünleşmesi ve soslarla bir araya gelmesiyle birlikte ağızlarda dağılan bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Baharatların lavaş ile bütünleşmesi ile ağızlarda dağılan bu tat unutulmayan yemeklerin arasında bulunmaktadır. Son zamanlarda Akdeniz ve Ege bölgesinde tatil mekanlarında dahi bu lezzet turistlere adından çok fazla söz ettirmektedir. Bugün sizlerle birlikte pideli köfte tarifini paylaşacağım.

Pideli Köfte Malzemeleri
Sosu için
Pideli Köfte Nasıl Yapılır?

Orta boy bir kap içerisine soğan ve sarımsaklar rendelenir, içerisine kıyma eklenir. Soğan eklenen kıyma karıştırılınca zamanla suyunu verecektir. Bir müddet sonra toparlamak amacıyla bayat etmek içi kıymanın üzerine eklenir. Ardından kıymanın baharatlarla bütünleşmesi amacıyla yukarıda belirtilen ölçülerde tuz, karabiber ve kimyon eklenir. İyice baharatlarla yoğrulunca, baharatın lezzet ve kokusu zamanla kıymaya geçerek aromasını verecektir. Tam anlamıyla kıyma karıştırılınca bu defa ceviz büyüklüğünde toplar halinde hazırlanan kıyma avuç içimizle düzeltilerek bir tabak içerisine dizilir.

Arkasından buzdolabının alt gözünde yaklaşık olarak iki saat köfteler dinlendirilir. Bir tava içerisine az miktarda tereyağı koyulur. Ardından köfteler orta dereceli ateşte kızartmaya bırakılır. Ters düz edilerek tüm köfteler pişirilir. Daha sonra pide baklava dilimi şeklinde küçük küçük doğranarak bir servis tabağına alınır. İhtiyaca göre servis tabağı sayısı ve lavaş miktarı ayarlanır. Pişen köfteler servis tabağından yer alan pidelerin üzerine düzenli şekilde dizilir.

Pideli köftenin sosunun hazırlanması amacıyla orta boy bir tava içerisine daha önce kızarttığımız köfte yağı aktarılır. İçerisine tereyağı ve zeytinyağı eklenir. Yağ eriyince salça güzelce bu yağ içerisinde kavrulur. Yağın yoğunluğunu azaltmak amacıyla salça kavrulunca üzerine yağı sıçratmadan yarım bardaktan fazla su eklenir. Bu su pidenin yağı daha fazla çekmesini sağlayacaktır. Daha sonra hazırlanan sos pide ve köftenin bulunduğu tabağın üzerinde gezdirilir. Yanına 2 kaşık suyu çekilmiş yoğurt eklenir. En son olarak pideli köftenin daha lezzetli ve sıcak hal alması için ayrı bir tava içerisinde kızgın tereyağı eritilerek pideli köftenin üzerine dökülerek köftelerin ağızda dağılır bir kıvam elde etmesi sağlanır. Hazırlanması tamamlanan pideli köftemiz tüketilmek üzere sofraya sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }