{ "title": "Patlıcanlı Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/patlicanli-kofte(1).jpg", "date": "19.01.2024 17:21:41", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Patlıcanlı Köfte, özellikle akşam yemeklerinde tercih edilebilecek bir yemektir. Davet sofralarında, akraba toplantılarında rahatlıkla yapılabilir. Biraz el oyalıyor gibi gözükse de oldukça lezzetli bir yemek olması sıklıkla tercih edilmesine sebep olur. Köftenin içerisinde bulunan protein sayesinde patlıcanlı köfte yenildiğinde tokluk hissi verir. Yanında pirinç pilavı ile servis yapılabilir.

Patlıcanlı Köfte İçin Malzemeleri
Köftesi için
Üzeri için
Sosu için
Patlıcanlı Köfte Nasıl Yapılır?

Patlıcanlı köfte için öncelikli olarak köfte hazırlığı yapılır. Bunun için derin bir karıştırma kabı kullanabilirsiniz. Soğanlar ve sarımsaklar iyice yıkanır ve rende yardımıyla karıştırma kabına rendelenir. Ekmek içi iyice ufalanarak karıştırma kabına eklenir. Burada ekmek içlerinin köfte içerisinde topak kalmamasına dikkat edilmelidir. O nedenle tercihe göre galeta unu da kullanılabilir. Maydanozlar iyice yıkandıktan sonra saplarından ayrılır ve kesme tahtası üzerinde ince ince kıyılarak karıştırma kabına eklenir. Kıyma dahil diğer tüm malzemeler karıştırma kabına eklenerek köfte yoğrulmaya başlanır. 5-6 dakika kadar süren yoğurma işlemi bittikten sonra köfte harcı dinlenmesi için buzdolabında biraz bekletilir. O esnada patlıcanların hazırlıkları yapılır. Patlıcanların kabuklarını alaca şeklinde soyulur ve bir parmak kalınlığında uzunlamasına kesilir. Patlıcanları satın alırken çok kalın olmayan ince uzunları tercih edilmelidir. Çok tohumlu patlıcanlarda acı tat daha fazla olur. Tüm patlıcanlar aynı şekilde kesildikten sonra tuzlu suyun içinde yarım saat kadar bekletilerek acısının çıkması sağlanır. Acısı alınan patlıcanların suları süzülür ve her biri peçete yardımıyla iyice kurulanır.

O esnada köfte harcı buzdolabından çıkarılır ve ceviz iriliğinde parçalar şeklinde yuvarlanarak şekil verilir. Kızartma işlemi için kızartma tavasına bir miktar sıvı yağ eklenerek yağın iyice kızması beklenir. Yağ iyice kızdıktan sonra patlıcanlar teker teker kızartılır. Patlıcanların kızartma işlemi bittikten sonra köfteler de aynı yağın içinde kızartılır ve kenara alınır. Üzeri için kullanılacak domateslerin kabukları soyulur ve yarım ay şeklinde dilimlenir. Yeşil biberlerin baş kısımları kesilir tohumları ayıklanır. Patlıcanlar üzerine bir köfte konularak patlıcanlar sarılır. Bu işleme tüm patlıcanlar ve köfteler bitene kadar devam edilir. Fırın kabına hazırlanan patlıcanlı köfteler dizilir. Her birinin üzerinde kürdan yardımıyla bir domates ve bir biber konulur. Ayrı bir tavada biraz sıvı yağ ile salça kavrulur. Salça kavrulduktan sonra üzerine su eklenerek sosun kaynaması beklenir. Sos kaynadıktan sonra fırın kabındaki patlıcanlı köftelerin üzerinde dökülür. Patlıcanlı köfte önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20-25 dakika kadar pişirilir. Patlıcanlar ve köfteler piştikleri için fırında çok uzun süre pişirilmesine ihtiyaç yoktur. Fırından çıkarılan patlıcanlı köfte oda sıcaklığında biraz bekletildikten sonra servis tabağına alınır. Sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }