{ "title": "Mercimekli Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/mercimekli-kofte(1).jpg", "date": "21.01.2024 02:26:11", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Mercimekli köfte hem iştah açıcı hem de nefis, lezzetli ve pratik bir tarif olmakla beraber Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle Gaziantep yöresinin sofralarının en önemli yiyeceklerinden bir tanesidir. Gaziantep mutfağı çeşitli ve leziz yemekleri ile kendisini yıllarca kanıtlamıştır. Besin kaynaklarımız içinde önemli bir yeri olan mercimek zengin bir protein içeriği ile dikkati çeken bir tahıldır. Mercimek köftesi, A ve B grubu vitaminleri, potasyum, demir, fosfor, çinko, folik asit ve lif açısından da oldukça zengindir.

Mercimekli köfte yanında kullanılan biber salçası, soğan ve maydanoz mercimeğin besin değerini daha da arttırmaktadır. Pişirme açısından da dikkat etmek mercimeğin besin değerini yok olmaması açısından çok önemlidir. Çünkü birçok besinde yanlış pişirme yöntemleri besin değerlerinin azalmasına ya da tamamen yok olmasına neden olmaktadır. Baklagillerde besin değerinin yok olmaması için en önemli pişirme yöntemi haşlama yöntemidir. Mercimekli köfte de bulunan kırmızı mercimeğin ve ince bulgurun haşlanarak hazırlanması besin değerinin yok olmamasını sağlar ve besin değerinin çok yüksek olduğunu gösterir.

Mercimekli Köfte Malzemeleri
Mercimekli Köfte Nasıl Yapılır?

4-5 su bardağını orta boy tencereye alıp açık ateşte kaynamaya bırakın. Su kaynadıktan sonra 2 su bardağı mercimeği kaynayan suyun içerisine koyarak haşlamaya bırakın. Mercimekler suda iyice yumuşadıktan sonra tencerenin içerisine bir su bardağı ince bulguru ekleyin. Tencerenin dibinde biraz su kalmış olmasına dikkat edin. Demlemeye bırakılacağı için bir miktar tencerenin dibinde su olması gerekmektedir.

İnce bulguru mercimeğin içerisine ekledikten sonra iyice karıştırın ve tencerenin kapağını kapatarak 10-15 dakika demlenmeye bırakarak ince bulgurların şişmesini bekleyin.

Diğer bir taraftan kuru soğanı yemeklik olarak ince ince doğrayın ve bir tavaya alın. Üzerine zeytinyağını ekleyerek, soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavurun. Soğanlar pembeleştiğinde domates ve biber salçalarını ilave edip bir süre kavurup malzemeyi ateşten alarak bir kenarda bırakın ve içerisine pul biberi, karabiberi, kimyonu yani tüm kuru baharatları ve tuzu ekleyip karıştırın. Baharatları isteğe göre de ekleme yapabilirsiniz. Bazı kişiler acı sevdiği için kırmızı biberi ve karabiberi daha fazla ekleme yapabilirsiniz.

10 -15 dakika demlenen mercimek ve şişen bulguru geniş bir tepsi içerisine alın ve yaptığımız tavadaki salçalı ve soğanlı harcı üzerine dökün. Tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın. Sıcak olduğu için ellerinizin yanmamasına dikkat edin veya bir eldiven giyerek tüm malzemeleri kıvama gelinceye kadar iyice yoğurun. Ayrıca bir tarafta maydanoz ve taze soğanı ince ince doğrayın. Doğradığınız maydanoz ve taze soğanın hepsini yaptığımız harca ilave edin ve hepsi birleşecek şekilde tekrar iyice yoğurup, her seferinde küçük parçalar alıp elinizle köfte şeklinde şekil verip servis tabağına dizin.

Arzuya göre marul ve roka yapraklarıyla süsleme yapabilirsiniz. Ayrıca mercimekli köfte yanında turşu ve ayranda olmazsa olmazlardandır.

Afiyet olsun.
" } ] }