{ "title": "Mangalda Köfte Tarifi", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/mangalda-kofte-tarifi.jpg", "date": "19.01.2024 13:19:06", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Mangalda Köfte Tarifi, Mangal sözcüğü Arapça kökenli olup dilimize buradan geçmiştir. Barbekü sözcüğü ise Türkçeye Fransızcadan geçmiş Taino dili kökenlidir. Mangal veya Barbeküarasında pek bir fark yoktur pişirme teknikleri aynı olan mangal ve barbekü arasındaki fark birinin sabit diğerinin seyyar oluşudur. Her iki sininde üzerinde açık ateşte et, balık ve sebze pişirmeye yarayan düzenek olması ve bu düzenekte yemek pişirme şeklidir. Sözcük eylem halinde mangal yakmak veya bazı yörelerde mangal yapmak şeklinde kullanılır. Mangal yakıtı olarak ise genelde odun, kömür ve odun kömürü kullanılmaktadır. Izgara ve mangal; Izgara ile mangal arasındaki başlıca fark ısı ve süresi kullanılan malzemelerdir. Izgara da 200-250 derece yüksek ısıda ve birkaç dakika pişirilir. Mangal da ise etin görece 100-150 derece düşük ısıda ve uzun sürede pişirildiğidir, bir yandan da dumanlan-arak lezzetinin artırıldığı bir usuldür.