{ "title": "Mangalda Köfte Tarifi", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/mangalda-kofte-tarifi.jpg", "date": "19.01.2024 13:19:06", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "Mangalda Köfte Tarifi, Mangal sözcüğü Arapça kökenli olup dilimize buradan geçmiştir. Barbekü sözcüğü ise Türkçeye Fransızcadan geçmiş Taino dili kökenlidir. Mangal veya Barbeküarasında pek bir fark yoktur pişirme teknikleri aynı olan mangal ve barbekü arasındaki fark birinin sabit diğerinin seyyar oluşudur. Her iki sininde üzerinde açık ateşte et, balık ve sebze pişirmeye yarayan düzenek olması ve bu düzenekte yemek pişirme şeklidir. Sözcük eylem halinde mangal yakmak veya bazı yörelerde mangal yapmak şeklinde kullanılır. Mangal yakıtı olarak ise genelde odun, kömür ve odun kömürü kullanılmaktadır. Izgara ve mangal; Izgara ile mangal arasındaki başlıca fark ısı ve süresi kullanılan malzemelerdir. Izgara da 200-250 derece yüksek ısıda ve birkaç dakika pişirilir. Mangal da ise etin görece 100-150 derece düşük ısıda ve uzun sürede pişirildiğidir, bir yandan da dumanlan-arak lezzetinin artırıldığı bir usuldür.

Öneriler; Mangalda, ızgara köftenin püf noktası etteki tercihinizden geçmektedir. Bu nedenle köftelik kıyma için ideal olan dananın kaburga kısmıdır. Mümkünse kemiklerden sıyrılan etler kullanılması lezzeti zirve noktasına ulaştırır. Köftelik kıyma için ideal karışım %80'dan a kaburga (Döş) ve %20 kuzu döş kullanılması tavsiyedir. Kıymanın orta yağlı olmasına dikkat edin. Ayrıca az miktarda kuyruk yağı ilave edin. Köftelik kıyma için kıyma makinesini kalın (Diş) aynadan çektiriniz. Bu hazırlayacağınız köftenin çeşidine göre değişir. Eti güvendiğiniz kasaplardan almayı tercih edin.

Etleri seçip beğendikten sonra gözünüzün önünde çektirin. Köftelik kıyma çekildikten sonra yarım saat içinde köftenin lezzetli olması için harcın iyice yoğrulması gerekir ve şekil verildikten sonra en az 4-5 saat dolapta dinlenmeye bırakılmalıdır. Köfte harcında dikkat edilmesi gereken husus, harcın içine çok çeşitli baharatlar konmaması. İyi bir köfte sade köftedir aslında, içine yeteri kadar tuz, kırmızı toz biber ve çok az kimyon koyarak harcın hazırlanması tavsiye edilir. Çünkü fazla baharat ette lezzet almanıza engel olacaktır. Köftelerin-ize şekil verirken, kesinlikle sıvı yağ kullanmayınız elinizi su ile hafif ıslatarak köftelerinizi yapınız. Bu köftenin hem parlak hem de ızgarada daha güzel pişmesini sağlar. Bu açıklamalardan sonra tarifimize geçelim.

Mangalda Köfte İçin Malzemeleri
Mangalda Köfte Tarifi; Yoğuracağımız kabın içerisine kıymayı alın, kuru soğanı ve sarımsakları rendeleyin (Soğanı rendeledikten sonra suyunu sıkın), galeta unu ve baharatları ilave edin, kıvama göre yarım çay bardağı ya da daha az su ilave ederek karın ve yoğurun. Yoğurma işlemi bittikten sonra köfte yapılarak ve üzerini kapayarak buzdolabında dinlendirin.

Afiyet olsun.
" } ] }