{ "title": "Kadın Budu Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/kadin-budu-kofte(1).jpg", "date": "20.01.2024 05:06:05", "author": "Gülşah Tonbul", "article": [ { "article": "Kadın budu köfte, Eski bir Anadolu yemeğidir. Sivas yöresine ait bir yemek olduğu da söylenmektedir. Genelde bahar aylarında yapılan bir yemektir. Ama canınız çektiği her an yapabilirsiniz. Diyet yapanlar için pek uygun olduğu söylenemez. Özellikle içeriğindeki un ve kızarttığımız yağ yüzünden. Adının nereden geldiği meçhuldür.

Kadın Budu Köfte İçin Malzemeleri
Kadın Budu Köfte Nasıl Yapılır?

İlk önce pirinçleri haşlayarak işe başlayabiliriz. Küçük bir tencere içerisine koyduğumuz iki kahve fincanı suyumuzun içerisine pirinçleri alıyoruz ve iyice haşlıyoruz. Haşlamayı hızlı ateşte başlatıyoruz kaynama oluştuğunda altını kısıp bu şekilde pişirmeye devam ediyoruz. Arada bir karıştırırsak pirinçlerin tabana yapışmasına engellemiş oluruz. Pirinçler haşlanırken bizde kadın budu köftenin kıymasını kavurmaya geçiyoruz. Biraz büyükçe bir tavaya az bir miktar sıvı yağ koyuyoruz daha sonra ısınan yağımızın içerisine önce soğanlarımızı atıp pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Pembeleşen soğanların içerisine kıymamızın yarısın ilave ediyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Geri kalan kıymayı çiğ olarak kullanacağız. Kavrulan kıymaya tuz ve az karabiber ilave ediyoruz. İyice kavrulduktan sonra kenara alıp ılımaya bırakıyoruz. Pirinçte haşlandıktan sonra onu da hafif ılımaya bırakıyoruz. Ilıma süresi geçtikten sonra büyük bir kabın içerisine çiğ kıymayı, pişmiş kıymayı, pirinçleri ve maydanozu ilave edip güzelce harmanlıyoruz. Yeni kıyma eklediğimiz için biraz daha tuz ve karabiber ekliyoruz. Macun kıvamına gelene kadar 10 dk kadar iyice yoğuruyoruz. Yoğurma çok önemli.

Hazır hale gelen karışımdan parçalar kopartıp tabağa diziyoruz. Bu parçaları 10 dakika buzdolabında bekletiyoruz. Köfteler dinlenirken ocağa bir tava alıyoruz ve içerisine tabandan biraz yüksek yağ koyuyoruz. Çok yağın içinde kızartma yapmıyoruz. Dolaptan çıkardığımız köftelerimizi önce un sonra yumurtaya bulayıp kızartmaya başlıyoruz. Yumurtaya bulama işleminden sonra köftenin üzerinden fazla yumurtayı iyice akıtırsak daha güzel olur. Yağ çok yüksek ısıda olmamalı. Yüksek ısı kullanırsak köftelerin içerisi çiğ kalabilir. 5-6 dakika kadar kızartıyoruz. Kızarttığımız köfteleri yağının süzülmesi açısından peçete koyduğumuz bir tabağa alıyoruz. Yağı süzülen köftelerimizi yanlarına roka koyarak ya da başka şekillerde süsleyerek sunabilirsiniz. 6-7 kişilik bir tariftir. Az kişiyseniz malzemeleri yarıya düşürebilirsiniz ya da bu şekilde çok yapıp pişirmeden buzlukta saklayabilirsiniz. Kadı budu köfte tarifiyle yolculuğumuz bu kadar. Umarım denersiniz ve bu muhteşem lezzeti kaçırmazsınız.

Afiyet olsun. Bol şanslar.
" } ] }