{ "title": "İzmir Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/izmir-kofte(1).jpg", "date": "20.01.2024 09:54:42", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "İzmir köfte, İzmir köfte çok sevilen adını İzmir ile duyuran fakat her yörede her evde pişen bir köfte tarifidir. Oldukça sevilen ve sıklıkla yapılan özel günlerde sofraların baş tacı olan bir köfte çeşididir. Doyurucu ve lezzetli bir köfte tarifidir. Sevmeyeni olmayan bir köfte tarifidir. Et yemeği olmasına rağmen çok ağır olmayan sizi tıkamayan bir lezzettir. Yanına güzel bir pirinç pilavı ayran ve salata ile mükemmel bir menü olan ve sevdiklerini ağırlamak için yapabileceğiniz en iyi yemeklerden biridir. Yarım kilo et ve yanına birkaç sebze ile beş altı kişilik aileye rahatlıkla yetecek bir yemek çıkar. Bu da çok pahalı olmayan bir lezzet olduğunun göstergesidir.

İzmir köfte yapımı için gerekli malzemeler
İzmir köfte nasıl yapılır?

İzmir köfte yapımı için ilk olarak soğanlar soyulur. Soğanlar ve ekmek içi ya da galeta unu robota alınır. Robottan geçirilir. Derin bir kaba aktarılır. Üzerine bir yumurta kırılır. Bir tatlı kaşığı tuz, karabiber, pul biber eklenir. Kıyma eklenir. Yarım demet maydanoz ayıklanır ve yıkanıp ince ince doğranarak eklenir. Tüm malzeme iyice yoğrulur. Köfteler parmak şekli verilerek hazırlanır. Hazırlanan köfteler bir tabağa dizilir ve üzeri kapatılıp dolaba konularak dinlendirilir. Bu sırada patatesler soyulur ve parmak şeklinde kesilir. Biberler parmak uzunluğunda doğranır. Domateslerin üç tanesinin kabuğu soyulur ve sosu için robottan geçirilir. Bir tanesi ise üzerine dizilmek için dilimlenir. Bir tavaya bolca sıvı yağ konularak ocağa alınır ve ocak açılır yağ ısınınca önce patatesler içerisine atılarak çok az kızartılır. Patatesler çıkarılıp köfteler eklenir ve köftelerde çok az kızartılarak yağdan alınır. Patates ve köfteler fırın kabına dizilir. Kızartma yapılan yağdan bir kepçe alınır ve ayrı bir tavaya konulur. İçerisine bir yemek kaşığı salça eklenir. Tava ocağa alınıp altı açılır ve salça kavrulur. Üzerine önceden robottan geçirilmiş olan domatesler, tuz ve kekik eklenir ve on dakika kadar pişirilir. Bu sos köftelerin üzerine dökülür. Dilimlenmiş biber ve domatesler yemeğin üzerine dizilir ve fırına verilir. Yüz seksen derece fırında kontrollü bir şekilde pişirilir. Ardından fırından alınarak sıcak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }