{ "title": "İslim Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/islim-kofte(1).jpg", "date": "21.01.2024 04:56:40", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "İslim köfte, yaz ya da kış olsun her mevsim yenebilecek bir yemektir. İsmi Arapça kökenli olduğu düşünülen islim köfte, içeriğindeki patlıcan, biber, domates ve baharatlar sayesinde oldukça vitaminli bir yiyecektir. Bazı kaynaklarda buharda pişirilen yemek manası verilen islim köfte buharda pişirmeden de olmaktadır. Tarifine gördüğünüzde buharla alakası olmadığını göreceksiniz. Belki çok eski yıllarda böyle bir ihtiyaç olmuştur. İslim köfte için kullanacağımız kıyma hafif yağlı olursa daha hoş bir tat vermektedir. Ancak bu yemek yapısı itibariyle biraz yağlı olduğu için sıkı diyet yapanlara pek yaramayacaktır. Tarifimize geçmeden önce malzeme listemizi sıralayalım. Sonra islim köfte nasıl yapacağız bakalım.

İslim Köfte Malzemeleri
Köfte için
Kızartma için
  • 2 su bardağı zeytinyağı
İslim Köfte Nasıl Yapılır?

İslim köfte Tarifimizin ilk aşamasında patlıcanlarımızı iyice yıkayıp alacalı bir şekilde soyuyoruz ve uzunlamasına ince ince dilimliyoruz. Yarım santimden biraz daha ince olacak. Sarma aşamasına geçtiğimizde uzunluğuna bağlı olarak patlıcanları ikiye bölebilirsiniz. Kestiğimiz patlıcanları tuzlu suya batırıyoruz ve bir süre bekletiyoruz. Bu aşamada patlıcanların acılığı gidecektir. Daha sonra zeytinyağı patlıcanların uzunluğuna uygun bir tavada kızdırıyoruz ve patlıcanları çok yakmadan kızartıyoruz. Patlıcan süngersi yapısı yüzünden çok su çekecektir. Bu yüzden üzerine peçete sererek patlıcanları tabağımıza diziyoruz. Köfte harcını yapmak için ilk önce soğanı ince bir şekilde rendeliyoruz. Hafiften nemli hale getirdiğimiz bayat ekmekleri de harcın içerisine atıyoruz. Baharatları, yumurtayı ve maydanozu attıktan sonra malzemelerin hepsini bir kapta karıştırıyoruz ve iyiye birbirine işlemesini sağlıyoruz. Köfte harcını ne kadar çok yoğurursanız, güzel bir kıvam alacaktır.

Yoğurma işlemimiz bittikten sonra köftelerden bezeler koparıp yuvarlıyoruz. Boyutları normal yaptığımız köftenin üç katı kadar olabilir ya da bir çay tabağı genişliğinde diyebiliriz. Ardından köftelerimizi kızartıyoruz. Birleştirme işlemine geçmeden önce biberleri uzunluğuna göre 2-3 parçaya bölüyoruz. Domatesleri de halka şeklinde kesiyoruz. Kızarttığımız patlıcanlardan iki adet alıyoruz ve artı şekli olacak şekilde üst üste koyuyoruz. Bu işlemden sonra ortasına köftelerden 1 adet yerleştiriyoruz ve sarıyoruz. Zaten sardığınızda patlıcanlar uç uca gelecek. Üzerine bir adet domates ve biber yerleştirip kürdanla sabitliyoruz. Diğer malzemeler içinde aynı işlemi yapıp borcama diziyoruz. Bir su bardağı sıcak suda domates salçasını çözdürüp biraz tuz atıyoruz. Bu sosu da patlıcanların üzerine döküyoruz. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dakika kadar daha pişiriyoruz. Bu pişirmeden esas amaç biber ve domateslerin kızarmasını sağlamak. Aynı aşamada da sos ve köfteler de özdeşleşmiş olmaktadır. Yanına dilerseniz bulgur pilavı yapabilirsiniz. Daha hoş olacaktır. İslim köfte tarifimiz bu kadar.

Afiyet olsun.
" } ] }