{ "title": "İçli Köfte Hangi Yöreye Aittir", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/icli-kofte-hangi-yoreye-aittir.gif", "date": "19.01.2024 10:52:05", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "
İçli Köfte Hangi Yöreye Aittir, İçli köfte bulgurun hamur haline getirilerek içinin kıyma, patates gibi malzemelerle doldurulması ile elde edilen bir köfte çeşididir. Aslında İçli köfte Arap mutfağına ait bir yemek olup, bizim memleketimize mutfak kültürümüze asıl vatanı olan Arap mutfağından girmiş bizim de sofralarımızın, özel günlerimizde misafirlerimize sunduğumuz özel bir yemek çeşidi olmuştur. Aslında esas adı Kibbe'dir. Arap mutfağından alınan bu yemek ilk olarak bizim memleketimize Gaziantep, Antakya ve Adana sofralarımızda kendine yer bulmuştur. Daha sonraları da diğer illerimizde de yapımı başlamıştır. Osmaniye, Kahramanmaraş, Tunceli, Elazığ, Malatya, Mardin, Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay bu illerimizde de yapılarak sofralarımızın geleneksel yemekleri arasına girmiştir. Şanlıurfa ve Adana içli köftenin patentini almıştır.

İçli köfte, Ortadoğu bölgesinin vazgeçilmez  ve geleneksel yemek türünün doğuşu 1700'lü yıllara dayanmaktadır. Arap topraklarında doğan içli köfte bulgurun hamur haline getirilmesi ile bulgur toplarının içini oyarak içine kıyma, soğan ve çeşitli baharatlarla yapılan karışım doldurularak yapılan lezzetli bir yemek türüdür. Bu bölgede içli köfteyi kıymalı çeşidinin yanında bir de patatesli olarak da yapmaktadırlar. Bazı yörelerde isimleri farklılık gösterir. Arapça'da yuvarlak top anlamına gelen kubbe kelimesinin zamanla değişip Kibbe ismini alması içli köftenin son yıllarda kullandığı isimdir. Türkiye'mizin bazı yörelerinde de kibbe denirken bazı yörelerinde dolgulu köfte de denir. İkinci Dünya Savaşı sırasında içli köfte ile tanışan bir İngiliz askeri içli köfteye şekli itibarı ile Suriye torpidosu olarak adlandırmıştır.

Her yörenin içli köfte yapımı şekil ve hamuruna konan malzeme olarak farklılıklar gösterirler. Türkiye'nin belli bölgelerinde geleneksel yemek arasına giren içli köftenin yapımı hem zor hem de uzun olduğu için bu yemek türü günlük yemek grubuna girmez. Bayanlar ancak bu içli köfteyi özel günlerinde, cemiyetlerinde yapabilirler. İçli köfte çeşitli illerimiz de yapıldığı için bu yemek türü buraya aittir diyemiyoruz, fakat bazı illerimizde dış hamur aynı olmakla birlikte iç malzeme değişik olur. Bazı illerimiz de iç malzeme soğan, 2 kez çekilmiş dana kıyma veya koyun kıyması, maydanoz ve çeşitli baharatlar isteğe bağlı içine ceviz de konularak yapılırken, bazı illerimizde de etsiz  ve kavrulmuş patatesle de yapılabilir. Bir de hazırlama aşamasından sonra da sunum aşaması vardır ki işte burası çok önemlidir. Yine bazı illerimizde haşlayarak yapılır, haşlama aslında çok hafif olduğu için en çok tercih haşlamadan yanadır. Bazı illerimizde de kızartarak servis yapılır.

İçli köfte yapımı zor zahmetli olmasına rağmen yemesi de bir o kadar lezzetli ve güzeldir. İçinde bulgur, kıyma, ceviz olduğu için çok sağlıklı bir besindir. Ancak Uzman doktorlarımız içli köfteyi hafif olduğu için haşlanarak yenmesini tercih ederler. Yağda kızartılan da güzel olur fakat sağlık açısından biraz ağır olduğu için Uzman doktorlarımız pek önermemektedir. İçli köfteyi iyi ki Araplar bulmuşlar ve bizim de yörelerimizde meşhur aşçılarımız tarafından yapılmış, eğer bulmasaymışlar biz bu güzel lezzetten mahrum kalacakmışız. Yöre olarak en güzel içli köfte Güneydoğu illerimizde yapılmaktadır.
" } ] }