{ "title": "İçli Köfte Hamuru", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/icli-kofte-hamuru.jpg", "date": "19.01.2024 03:36:36", "author": "Muhsine", "article": [ { "article": "
İçli köfte hamuru, lezzetli bir içli köfte yiyebilmek için öncelikle hamurun çok özenli hazırlanması gerekir. İçli köftenin hamuruna bu lezzetli tarifin temeli diyebiliriz. Eğer hamuru istenen kıvamda hazırlayamazsanız, içli köfteleriniz parçalanacak ve köfteyi yiyemeyeceksiniz. Aslında içli köfte yapmak oldukça kolay bir işlemdir. Nasıl yapacağınızı bildikten sonra, istediğiniz kıvamda köfteleri hazırlayacaksınız. Sizlerle içli köftenin hamurunu nasıl yapmanız hakkında bazı püf noktaları paylaşmak istedik.

İçli köfte hamuru nasıl hazırlanmalıdır?

İçli köftenin hamur malzemeleri: İçli köftenin hamurunun ana malzemesini ince köftelik bulgur oluşturmaktadır. Bulgura köfte şeklini vermek için yumuşak bir kıvama gelmesini sağlamak gerekir. Aynı zamanda hamurun birbirini tutması sağlanmalıdır. Bulguru tutacak malzemeler yağsız dana kıyması, haşlanmış patates, yumurta akı ve undur. Bu malzemeler yöresel tariflerde farklı şekillerde kullanılmaktadır. Bazı yörelerde köftenin dış malzemesine yağsız kıyma katılırken, bazı yörelerde haşlanmış patates ve yumurta akı katılır. Ancak her türlü malzemenin içine unu koymalısınız. Bize göre içli köftenin hamurunu tutan ana malzeme undur. Tariflerde verilen dış malzeme ölçülerine üç, dört yemek kaşığı un ilave etmelisiniz. Suyla birleştiğinde un bulguru tutan malzeme olacaktır. Bulgurun içine kıyma koyarsanız daha lezzetli olur. Kıymayı kesinlikle yağsız kullanmalısınız. Aynı çiğ köftede kullanılan gibi yağsız olmalıdır. Bunun sebebi içli köfteyi pişirirken kıymanın içindeki yağların eriyerek, hamuru parçalamasını önlemektir. İster suda haşlayarak yaptığınız köfteler olsun ister yağda kızarttığınız köfteler olsun her türlü yağlı kıymayla yapıldığında parçalanacaktır.

İçli köfte hamuru hazırlamak: Hamurun bütün malzemelerini hazırladıktan sonra, köftelik bulgura üzerine çıkacak kadar sıcak su koyarak kabartmalısınız. Aslında bunu yapan ustalar bulguru bilek gücüyle ovarak, yumuşatmaktadır. Biz biraz daha işlemi kolaylaştırmak için sıcak suyla kabartıyoruz. Bulgur kabardıktan sonra içine tuzunu, karabiberini, yağsız kıymasını, unu, arzu edilirse domates ve biber salçasını, irmiğini ilave ederek, elimizle yoğuruyoruz. Yanımızda her zaman kâsenin içinde ılık su bulundurmamız gerekir. Arada elimizi ıslatarak yoğurmaya devam etmeliyiz. Eğer içine koyduğumuz unun az geldiğini düşünürseniz biraz daha ilave edebilirsiniz. Un her zaman hamurun toparlanmasını sağlayacaktır. Hamurun kıvamı çamur gibi olmalıdır. Bu aşamadan sonra hamuru fazla bekletmeden köfteleri şekillendirmeniz gerekir. Yine elinizle hamurdan yumurta kadar parçalar kopararak, yuvarlayacaksınız. Hamuru elinizle destekleyerek, ortasını çukurlaştırıp açacaksınız. Aynı dolma yaparken kabağı, patlıcanı oyduğunuz gibi içini oyacaksınız. Güzel bir içli köfte hazırlamak, dış hamurunun ince açılmasıyla belli olur. Hamurun içine soğuk olan iç harcını koyarak, köfte şeklini vereceksiniz. Hazırladığınız içli köfteleri bir tepsinin içine sıralayın. Bu aşamada ister suda haşlayarak ister yağda kızartarak sevdiklerinize lezzetli bir içli köfte ikram edebilirsiniz. Dağılmamış, parçalanmamış ve lezzeti yerinde bir içli köfteyi yemek oldukça keyifli olacaktır.
" } ] }