{ "title": "Harput Köftesi", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/harput-koftesi.jpg", "date": "20.01.2024 11:13:55", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Harput köftesi, ülkemize özgü bir lezzettir. Adını Elazığ ilimizin Harput ilçesinden alan bu köfte, tam olarak Doğu Anadolu Bölgesinde yapılmaktadır. Bu köfte yemeği, Elazığ'da çok eski zamanlardan beri yapılan ve insanların çok severek tükettiği bir köftedir. Zamanla daha çok komşu illerine yayılmış olan bu köfte, ülkemizde birçok şehirde yapılmıştır. Günümüzde birçok kişi tarafından yapılan bu köfte yemeği, zamanla biraz azalmıştır. Harput köftesinin yapılışı oldukça basittir. Fakat yapılışı sırasında kullanılan malzemeler çok bol ve çeşitlidir. Bu nedenle birçok kişi malzeme temini sorunu yaşamaktadır. Bu nedenle eğer sizlerde bu köfteyi yapmak istiyorsanız gerekli olan malzemeleri dikkatli bir şekilde okuyarak bu köfteyi aileniz için yapın. Ayrıca Harput köftesi, derin dondurucuda dondurularak saklandığında da herhangi bir zarar görmediği için sizlerde dondurucuda hazır olarak bu köfteyi bulundurabilirsiniz. Bu köfteyi doğru bir şekilde yaptığınızda emin olun ki çok beğeneceksiniz. Çünkü bu köfte içerisinde bulunan malzemeler nedeniyle birçok kişinin damak zevkine uymaktadır. Özellikle misafirleriniz için yapabileceğiniz çok mükemmel bir yemektir. Bu yemeği mutfağınızda yapmak için sizlerde aşağıdaki malzemeleri hazırlayarak yapılış aşamasına geçebilirsiniz.

Harput Köftesi Malzemeleri
Sosu için
Harput Köftesi Nasıl Yapılır?

Harput köftesinin yapılışı aşamasında öncelikle sebzelerin yıkanması gerekmektedir. Sebzeler temiz bir şekilde yıkandıktan sonra ise yapılması gereken ilk şey bu sebzeleri yemeklik bir şekilde ister robot yardımıyla isterseniz de bıçakla kıymanızdır. Kıyma işleminde önerilen tabi ki bıçakla kıymanızdır. Çünkü bu şekilde sebzelerin suyu akmayacaktır. Kıyılmış maydanozdan küçük bir tutam aldıktan sonra geri kalanını soğanlarla birlikte ayrı bir kaba alın. Ayırmış olduğunuz kıyılmış sebzelerin üzerinde malzemelerde bahsettiğimiz kadar karabiberi, reyhanı, tuzu ve kırmızı biberi ekleyin. Bu malzemeleri ekledikten sonra da bol bol karıştırarak malzemelerin birbirine karışmasını sağlayın. Malzemeler tam olarak karıştıktan sonra elinizde bulunan bulguru ekleyerek en az 10 dakika yoğurun. Yoğurma işlemi sonrasında hamurun üzerini nemli bir bezle örterek en az 10 dakika kadar da dinlendirin.

Harput köfte malzemeniz dinlendikten sonra bu hamurdan birer miktar alarak elinizle köfte şeklini verin. Şekil verdiğiniz hamurları bir tepsi içerisine dikkatli bir şekilde dizin. Tüm hamuru bu şekilde dizdikten sonra köftelerin üzerine parmağınızla bastırarak ortasının çukur olmasını sağlayın. Bu şekilde uygun şekli vermiş olacaksınız. Son olarak sos için tereyağını eritin ver içerisinde domates ile biberi ekleyin. Bu şekilde iki dakika kadar kavurarak üç su bardağı suyu ilave edin. Su kaynadıktan sonra ise köfteleri dikkatli ve yavaş bir şekilde ekleyerek kısık ateşte 15 dakika kadar pişirin. Artık harput köftesi hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }