{ "title": "Fırında Köfte Patates", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/firinda-kofte-patates(1).jpg", "date": "21.01.2024 21:33:05", "author": "Yonca emine çelik", "article": [ { "article": "Fırında köfte patates, fırında köfte patates dünya mutfağında ve Türk mutfağında kendisine yer bulan oldukça sık ve sevilerek tüketilen bir yemek tarifidir. Kimsenin hayır demediği hatta bayıla bayıla yediği, çoğu kişinin her gün yese de bıkmayacağı yemek tariflerinden biridir. Özellikle çocuklar için vazgeçilmez lezzetlerdendir. Köfte patates demek evde şenlik var demektir kimisi içinde. Çok sevilerek tüketilen bir yemek olması sıklıkla da yapılmasını sağlar. Bu yemek çok da zor olmayan basit ve oldukça lezzetli yemek tariflerindendir. Aynı zamanda pratik bir yemektir. Son zamanlarda derin dondurucuların sıklıkla kullanılıyor ve yiyecekleri ilk gün ki kadar taze tutuyor olması da et köftelerin kolayca saklanmasına ve yemek yapanların işini kolaylaştırmaya yardımcı oluyor. Fırında köfte patates yaparken köfteler önceden hazırlanmış olursa işiniz çok daha kolay olur. Bu nedenle önceden köfteler yapıp derin dondurucuda saklamak sizin için faydalı olacaktır. Bu şekilde saklanan köfteler fırında köfte patates içinde gönül rahatlığıyla kullanılır ve de oldukça lezzetli olur. Zamanla damak tadına göre farklılıklar katılarak değişik lezzetler elde edilebilir. Kimisi et köfteleri hazırlar yanına patates dilimler ve fırında kızartarak pişirir. Kimisi salçalı sos ekleyerek pişirir. Kimisi her ikisini de hazırlayıp kızarttıktan sonra fırına verir. Bu tamamen damak tadınıza ve pişirme zevkinize göre değişir. Fakat tavsiyem önceden kızarttığınız zaman hem köfteler hem de patatesler çok fazla yağ çekecek ve çok fazla kalorili olmasına sebep olacaktır. Bu nedenle fırınlamak daha sağlıklı olur. Tabi tercih sizin. Şimdi bu güzel lezzetin tarifine bakalım.

Fırında köfte patates yapımı için gerekli malzemeler
Fırında köfte patates nasıl yapılır?

Fırında köfte patates yapımı için ilk olarak yemeğin köftelerini hazırlamak gerekir. Köfteler için kıyma derin bir kaba alınır. Sarımsaklar soyulur ve tuzla ezilerek kıymanın üzerine ilave edilir, kimyon atılır. Damak tadınıza göre farklı baharatlar ya da köfte harcı da katabilirsiniz. Tüm malzeme iyice yoğrulur. Üzerine sıvı yağ eklenir. Galeta unu veya ekmek içi eklenir ve köfte iyice yoğrulur. Ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak şekil verilir ve bir tabağa dizilir. Ardından üzeri streç filmle sarılarak buzdolabına kaldırılır ve dinlenmeye bırakılır.

Bu sırada patatesler soyulur, dilimlenir. Köfteler yarım saat kadar dinlenince dolaptan alınır ve fırın kabına bir köfte iki patates şeklinde tüm köfte ve patatesler dizilir. Sosu için salça, sıvı yağ, tuz ve su bir kâsede çırpılır. Köftelerin üzerine gezdirilir. 200 derece fırına verilerek kızarana kadar pişirilir. Fırın özelliklerinize göre pişirme zamanı değişebilir. Bu neden ile kontrollü pişirmelisiniz. Üzeri kızarınca fırından alıp sıcak servis edin.

Afiyet olsun.

Not: Fırında köfte patatesi yapmak istiyor fakat çalışıyorsanız zamanınız yok ise hazır dondurulmuş olarak satılan köftelerden ve dilimlenmiş patateslerden de alarak on dakika içerisinde bu tarifi hazırlamanız mümkündür.
" } ] }