{ "title": "Ekşili Sulu Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/eksili-sulu-kofte(1).jpg", "date": "19.01.2024 07:31:54", "author": "Zelal Güvenç", "article": [ { "article": "Ekşili sulu köfte, ekşili sulu köfte hem lezzeti hem yapımının kolay olması hem de annelerimizin bizlere sunduğu damak tadı benzerliği ile, coğrafyamızın en sevilen yemekleri arasında yerini almaktadır. Bulgur ve bulgur çeşitlerinin çok tüketildiği ülkemizde, sevilerek yenilen lezzetli yemekler arasında ilk sıralarda yerini almış durumda.

Ekşili sulu köfte için gereken malzemeler
Ekşili sulu köfte nasıl yapılır, gerekli olabilecek bütün kap ve gereçleri hazır halde bulunduruyoruz ve harcımızdan başlıyoruz. Hazırda bulundurduğumuz temiz bir kap içerisine, daha önceden küçük küçük doğramış olduğumuz soğanı yerleştirip, üzerine pirinçleri ilave ediyoruz. Aynı şekilde yine hazırda bulundurduğumuz ufak ufak doğranmış maydanozlarımızı da ilave ettikten sonra bir kerelik karıştırıyoruz. Pul biber ve karabiber üzerine serptikten sonra da biraz tuz ilave ediyoruz. Daha sonra sert hareketler ile yaklaşık 10-15 dakika karışımımızı yoğuruyoruz. Harcı biraz dinlenmeye bıraktıktan sonra, misket büyüklüğünde toplar halinde yuvarlayıp yuvarlayıp, birbirlerine yapışmasına engel olabileceğimiz bir kabın içerisine atıyoruz. Kabın içerisinde harçları yuvarlayıp bırakmadan önce, ince bir tabaka un serpmekte fayda var. Bu sayede misket şeklindeki köftelerimiz birbirlerine hiç yapışmayacaktır.

Daha sonra geniş, rahat çalışılabilecek bir tencere içerisine 5 bardak suyu ilave edip kaynatıyoruz. Dileğe göre et suyu veya et bulyonu su kaynamak üzereyken tencerenin içerisine atıyoruz. Su kaynamaya başlayınca küp-küp doğranmış hazır halde bekletilen havuçları suya ilave edip karıştırıyoruz. Yaklaşık 7-8 dakika sonra da yine aynı şekilde hazırlanıp, hazır bekletilen küp-küp doğranmış patatesleri ilave ediyoruz. Dilerseniz. Patates ve havuçları rendeleyebilirsinizde. Bu işlemlerden sonra kaynayan suyun içerisine bir miktar tuz ve isteğe bağlı olarak biraz da karabiber ilave edip karıştırıyoruz. Bütün bir karışım kaynama başladıktan sonra, geniş bir kap içerisinde bulundurduğumuz köftelerimizi yavaşça tencerenin içerisine bırakıp yavaşça karıştırıyoruz.

Köfteler kaynamaya devam ederken bu esnada köftenin ekşisini hazırlayabilirsiniz. Yumurta sarısı ile limon suyunu bir kap içerisinde çırpıyoruz. Bir tatlı kaşığı un ilave ettikten sonra sarımsakları da dövüp içerisine ekliyoruz. Ekşi sosumuzu iyice çırptıkça sonra kaynatan tencerenin içerisine ekleyerek belli aralıklarla karıştırıyoruz. Yaklaşık bir 5 dakika sonra ocağı kapatıyoruz ve isteğe göre sıcak, isteğe göre de soğuk servis edebiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }