{ "title": "Ekşili Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/eksili-kofte.jpg", "date": "19.01.2024 08:04:15", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Ekşili köfte, Anadolu'da sıkça yapılan ve severek tüketilen ekşili köfte biraz el becerisi gerektirse de tarifinde vereceğimiz ipuçlarını ve yapılışı sırasını dikkatli takip ederek yapılabilecek bir yemektir. Sizde dilerseniz akşam yemeklerinde dilerseniz de günün herhangi bir öğününde ekşili köfte yaparak bu güzel tariften faydalanabilirsiniz. Özellikle çocuklar hastalar ve yaşlılar için vitamin deposu ve çok besleyici bir yemek olan ekşili köfteye sizde alışınca her zaman yapıp yemek isteyebilirsiniz. Hasta ziyaretlerine giderken ekşili köfte yapıp götürebilirsiniz. Hasta olan kişiye iyi geleceği gibi yerken de hoşlanacağı bir yemek olacaktır. Dumanı üzerinde mis gibi kokan bu lezzetli ekşili köfte yemeğinin yapım aşamasına birlikte geçelim.

Ekşili köfte için gerekli malzemeler
Terbiyesi için gerekli malzemeler
Üzeri için malzemeler
Ekşili köfte nasıl yapılır?

Tarifimizin yapılışına ilk önce köfteleri yaparak başlıyoruz. Bunun için geniş bir kâse içerisine öncelikle kıymayı koyun. Daha sonra kabuğunu soyup rendelediğiniz soğanı kıymanın üzerine ekleyin. İçerisine pirinç ve yumurtayı ekleyin. İçerisine ayıklayıp yıkadıktan sonra ince ince doğradığınız maydanozu, yeterli miktarda karabiber ve tuzu ekleyerek yoğurun. Yoğun bir kıvam elde edinceye kadar ekşili köfte harcını yoğurmaya devam edin. Kıvama gelen ekşili köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alarak avucunuzun içerisinde yuvarlayarak küçük köfteler elde edin. Bu esnada tencere içerisine sıcak su koyup kaynatın. Ceviz büyüklüğünde yuvarlak köfteleri sıcak suya atın. 1-2 dakika kaynadıktan sonra köfteleri çıkarın. Başka bir tencere içerisine su koyun ve kaynatın bu kaynayan suyun içerisine kabuklarını soyduğunuz ve yıkadığınız patates ve havuçları küp-küp doğradıktan sonra ekleyin. Yumuşayıncaya kadar haşlayın. Diğer suyun içerisine koyup çıkarttığınız ekşili köfteleri patates ve havuç olan tencerenin içerisine ekleyin. Bu karışım kaynarken diğer yandan ekşili köfte terbiyesini hazırlayalım. Çukur bir kâse içerisine yoğurt, un ve limon suyunu koyun iyice çırpın. Hazırladığınız terbiyenin içerisine kaynayan ekşili köfte suyundan bir kepçe koyun ve karıştırın. Kepçeyle bir yandan yemeği karıştırırken bir yandan hazırladığınız terbiyeyi hızlıca yemeğe ilave edin. Kesilmemesine dikkat edin. Terbiyeyi ekledikten sonra birkaç dakika pişirmeye bırakın ve ocaktan alın. Küçük bir tava içerisine bir yemek kaşığı tereyağı koyun ve eritin. İçerisine yeterli miktarda kuru nane ve kırmızı pul biberi ekleyip çok az kızartın. Hazır olan tereyağlı sosu yemeğin üzerine dökün. Ekşili köfteyi çukur tabaklar veya kaselerde sıcak servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }