{ "title": "Ekşili Köfte Çorbası", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/eksili-kofte-corbasi.jpg", "date": "21.01.2024 14:09:57", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "
Ekşili Köfte Çorbası, yörelere göre birçok çeşidi vardır. Bu tarifteki ekşili köfte Genelde güney doğu bölgesinde ve Akdeniz bölgesin dede bazı illerde de yapılır. Bulgurla yapılan bir yemek tarifidir. Bu köfte çorbası özel günlerde ve davetlerde yapılan çok lezzetli, doyurucu ve görünüşü çok zengin bir yemek tarifidir. Bu tarif iç ana dolu bölgesinde düğün çorbası olarak yapılır. Ama genellikle Gaziantep, Adıyaman, Adana ve mersin gibi bazı illerimizde özel günlerde sık yapılan ekşili çorba ince bulgurdan nohut büyüklüğünde yapılan köfteler şeklindedir. Bu tarif Bir çırpıda yapılacak bir tarif olmamakla beraber emek isteyen bir tariftir. İçindeki malzemeler nedeni ile çok vitaminli ve besleyici bir tariftir. Bu köfte Gaziantep yöresinde ekşili ufak köfte olarak geçer. Ana malzemesi ince bulgur, nohut ve et olaraktır.

Ekşili Köfte Çorbası Malzemeleri
Ekşili Köfte çorbası nasıl yapılır?

Ekşili köfte çorbasının yapılışına başlarken öncelikle parça eti bir tencerenin içine koyup 10-15 dakika haşlayın ve daha sonra yağını koyarak ince doğranmış kuru soğanın bir tanesiyle kavuralım daha sonra biber ve domates salçasını katalım salçası katıldıktan sonra üzerine bir litre suyu koyup altını kısarak bir kenarda kaynamaya bırakılır ve bu arada sumak ya da limon suyunu ilave edilir. Daha önce kaynayan bir bardak nohutta kaynayan suyun içine atılır. Suyu kaynarken bir kenarda bir kabın içine yağsız dana kıymayı ince bulguru ince doğranmış bir kuru soğanı tuz, karabiberi, kırmızı pul biberi ve irmiği koyarak bütün malzemeleri yarım saat yoğuralım yoğururken ara sıra elimizi suyla ıslatarak yoğuralım macun kıvamına geldikten sonra iki yemek kaşığı unu da koyup yoğuralım yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra harçtan nohut büyüklüğünde alarak misket gibi yuvarlayalım yuvarlama işlemi bittikten sonra köftelerin hepsini bir kenarda kaynamakta olan suyun içine atarak 10-15 dakika kaynatalım kaynadıktan sonra altını kapatalım ve bir kenarda yağda nane yakalım ve yüzerine dökelim daha sonra servis yapalım.

Bu çorbanın bir de 2 su bardağı yoğur, bir yumurta, bir yemek kaşığı un, bir limon suyu ile terbiye yapılabilir. Tabi yoğurtla terbiye yapılacaksa suyunu yaparken salça kullanılmamalı Sade suda köfteler haşlanır yoğurt, un ve limon suyu karıştırılarak köftelerin üzerine boşaltılır. Daha sonra üzerine yağ ve nane yakılarak üzerine dökülür ve servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }