{ "title": "Diyarbakır İçli Köfte Tarifi", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/diyarbakir-icli-kofte-tarifi.jpg", "date": "19.01.2024 07:50:17", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Diyarbakır İçli Köfte Tarifi, içli köfte yapımı zor bir yemektir. Ancak çok lezzetli bir yemektir. İçli köfte Güney Doğu Anadolu'nun meşhur yemeğidir. Ancak Diyarbakır ili içli köftesiz düşünülemez. Yapımı bir bayan için çok zor gözükebilir ama yedikten sonraki lezzet bu zorluğa değer dedirtiyor. Aslında içli köfte çok zor bir yemek tarifi değildir. Her yemekte olduğu gibi içli köftenin de püf noktaları bilindiğinde ve el becerisi olduğunda herkesin rahat yapabileceği bir yemektir. Bu püf noktaları ise iyi yoğurmak, kıvamını macun kıvamına getirene kadar su eklemek, şekillendirirken ellerinin içinin ıslak olması, hazırladıktan sonra saatlerce bekletmemek gibi püf noktaları vardır. İster kızartarak isterseniz haşlayarak yaz kış yiyebileceğiniz bir yemektir.

Diyarbakır İçli Köfte İçin Gerekli Malzemeleri
Diyarbakır İçli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

Bu tarifte ilk önce köftelik bulguru sıcak su ile ıslatın. Eğer bulgurunuz da hiç tuz yok ise tuz atın karıştırın ve üzerini kapatın. Bir süre köftelik bulgur bu şekilde dinlensin. Köftelik bulgur dinlenirken kuru soğanları yemeklik yani küp-küp doğrayın ve tavaya sıvı yağ koyarak kavurun. Soğanlar pembeleştikten sonra kıymayı da tavaya koyun. Kıyma da kavrulduktan sonra tavaya yumurtayı, kişnişi, kara biberi, domates salçasını, kırmızı pul biberi ve tuzu ilave edin. İç harç pişerken maydanozu ince ince kıyın. İç harç piştikten sonra kıyılmış maydanozu koyun karıştırın ve ocağın altını kapatın. İç harcı başka bir kaba alın ve bulguru yoğururken iç harcınız soğusun. Bundan sonra köfteyi yoğurmaya başlayabiliriz. Dinlenen bulgur suyunu tamamen çektiğinden biraz daha sıcak su ekleyin ve yoğurmaya başlayın. Kıvamına göre yoğururken su ekleyebilirsiniz. Bulgur birbiri ile özleşene kadar yoğurun. Yanınıza bir kâse ile elinizi ıslatmak için su alın. Ceviz büyüklüğünde köfteden parçalar alın. Yuvarlak şekli verdiğiniz köftenin ortasından bastırın ve çevirerek inceltmeye başlayın. Elinizi sürekli ıslatırsanız eğer inceltirken yarılmaz yırtılmaz. Köfte incecik olunca içine iç harcından bir tatlı kaşığı koyun. Çok koyarsanız ağzını kapatırken köfte yırtılabilir veya patlayabilir. Ağzını kapatırken çok dikkatli olmalısınız. Kapatacağınız kısmın çok olmaması lazım bu sefer kalın olur. İçli köftenin belki de en önemli kısmı burası olabilir. Bulgur bitene kadar bu aşamaları sırası ile yapın. Bu ölçüden yaklaşık kırk veya kırk beş tane çıkmaktadır. Daha sonra tencerede su kaynatın. Kaynayan suya tuz atın. Evinizde limon var ise yarım limon yok ise limon tuzu atın. Bunun nedeni ise içli köfteler pişerken patlamasın diye yapıyoruz. Köfteleri kaynayan suya atınca piştiğini pişen köfteler su üstüne çıkar. Çıkan köfteleri servis tabağına alın. Kızartması ise bol yağda yapılmaktadır. Kendinizi garantiye almak istiyorsanız yumurtayı çırpıp dışına bulayıp kızartabilirsiniz. Yapması uğraştırıcı ancak tadı bir o kadar leziz Diyarbakır içli Köfte Tarifi servise hazır.

Afiyet olsun.

" } ] }