{ "title": "Çiğ Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/cig-kofte.jpg", "date": "20.01.2024 09:46:45", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Çiğ köfte, çok eski zamanlardan beri Türk kültüründe yapılmakta olan lezzetlerden biridir. Bu yiyecek, adından da anlaşılabileceği gibi pişirilerek yapılmayan bir yiyecektir. Bu nedenle çiğ köftenin yapılışı sırasında herhangi bir ateşe gereksinim duyulmaz. Çiğ köfte, acı severlerin vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Eğer sizlerde acı seviyorsanız kesinlikle acili çiğ köfteyi denemelisiniz. Günümüzde ülkemizin dört bir yanında çiğ köfte yapılmaktadır. Fakat farklı kültürlere göre yapılan çiğ köfteler hem kıvam açısından hem de lezzet açısından çok büyük farklar göstermektedir. Ülkemizin batı kesimlerinde yapılan çiğ köfteler birçok zaman biraz daha yumuşak ve hamurumsu olurken ülkemizin doğu kesimlerinde çiğ köfteler biraz daha sert taneciklere sahiptir. Aslında çiğ köfte daha çok sert taneciklere sahip olması gereken bir yiyecektir. Bu nedenle ülkemizde doğu kesimlerde yer alan Adıyaman ve Şanlıurfa illerinde çiğ köfte çok meşhurdur. Yapılan değerlendirmelere ve yapılan anketlere bakıldığında ülkemizde en lezzetli çiğ köfteler bu illerde yapılmaktadır. Özellikle Adıyaman'ın bu şekilde lezzetli çiğ köfteler yapması nedeniyle en meşhur yiyeceği çiğ köfte olmuştur. Çiğ köfte genel olarak bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çok çeşitli baharatların karışımından yapılan bir yiyecektir. Bu yiyeceğin içerisine koyulan etin pişirilmeden konulması nedeniyle çiğ köfte, çok iyi bilen insanlar tarafından yapılmalıdır. Aksi durumlarda insanlarda karın ağrısı, ishal ve daha birçok sorunun meydana gelmesine neden olur.