{ "title": "Çiğ Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/cig-kofte.jpg", "date": "20.01.2024 09:46:45", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Çiğ köfte, çok eski zamanlardan beri Türk kültüründe yapılmakta olan lezzetlerden biridir. Bu yiyecek, adından da anlaşılabileceği gibi pişirilerek yapılmayan bir yiyecektir. Bu nedenle çiğ köftenin yapılışı sırasında herhangi bir ateşe gereksinim duyulmaz. Çiğ köfte, acı severlerin vazgeçilmez yiyeceklerinden biridir. Eğer sizlerde acı seviyorsanız kesinlikle acili çiğ köfteyi denemelisiniz. Günümüzde ülkemizin dört bir yanında çiğ köfte yapılmaktadır. Fakat farklı kültürlere göre yapılan çiğ köfteler hem kıvam açısından hem de lezzet açısından çok büyük farklar göstermektedir. Ülkemizin batı kesimlerinde yapılan çiğ köfteler birçok zaman biraz daha yumuşak ve hamurumsu olurken ülkemizin doğu kesimlerinde çiğ köfteler biraz daha sert taneciklere sahiptir. Aslında çiğ köfte daha çok sert taneciklere sahip olması gereken bir yiyecektir. Bu nedenle ülkemizde doğu kesimlerde yer alan Adıyaman ve Şanlıurfa illerinde çiğ köfte çok meşhurdur. Yapılan değerlendirmelere ve yapılan anketlere bakıldığında ülkemizde en lezzetli çiğ köfteler bu illerde yapılmaktadır. Özellikle Adıyaman'ın bu şekilde lezzetli çiğ köfteler yapması nedeniyle en meşhur yiyeceği çiğ köfte olmuştur. Çiğ köfte genel olarak bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çok çeşitli baharatların karışımından yapılan bir yiyecektir. Bu yiyeceğin içerisine koyulan etin pişirilmeden konulması nedeniyle çiğ köfte, çok iyi bilen insanlar tarafından yapılmalıdır. Aksi durumlarda insanlarda karın ağrısı, ishal ve daha birçok sorunun meydana gelmesine neden olur.

Günümüzde çiğ köfte etli ve etsiz olmak üzere çeşitli şekillerde yapılmaktadır. Eğer çiğ köfteyi yapmayı çok iyi bilen bir kişi varsa tabi ki en lezzetlisi etli çiğ köftedir. Fakat bu yiyeceği yapmayı bilen bir kişi yoksa kesinlikle etli çiğ köfte yapılmamalıdır. Çünkü etli çiğ köfte yapılması gerektiği zaman bu etin bulgur içerisinde yoğurularak pişirilmesi gerekir. Bu işlemi gerçekleştirmek ise hiç de kolay bir iş değildir. Çiğ köfte, genellikle ince ve uzun bir yapıda sıkma şeklinde yapılmaktadır. Bu şekilde köfte parçaları halinde hazırlanarak yenilebilir. Bu yiyecek birçok yörede lavaş ekmeğiyle birlikte tüketilmektedir. Bu ekmekle çiğ köfte çok daha lezzetli olmaktadır. Günümüzde etli çiğ köftenin satılması yasaklanmıştır. Etler üzerinde bulunan bulaşıcı hastalıkların yayılma riskinden dolayı ülkemizde Sağlık Bakanlığı etli çiğ köfteyi yasaklamıştır. Bu yasanın gelmesiyle birlikte bazı çiğ köfteciler cevizli, bademli ve etsiz çiğ köfte yaparak satışlarına devam etmiştir. Şimdi kısa bir şekilde etsiz çiğ köftenin nasıl yapıldığına bakalım.

Çiğ Köfte Malzemeleri
Çiğ Köfte Nasıl Yapılır?

Öncelikle malzemelerde bahsettiğimiz kadar bulguru ve bahsettiğimiz iki farklı salçayı geniş bir kap içerisine ekleyin. Daha sonra bu malzemeler üzerine istediğiniz baharatları çok abartmadan ekleyerek yoğurma kabına boşaltın. Bu kap içerisinde malzemelerin tümü birbirine karışana kadar bol bol yoğurun. Daha sonra yoğurmuş olduğunuz bu malzemelerin üzerine soğanı ve istediğiniz miktarda sarımsağı rendeleyin. Bu işlemi isterseniz robottan geçirerek püre haline getirebilirsiniz.

Bir diğer aşamada ise rendelenmiş soğan ve sarımsağı, diğer yoğurma malzemelerine ekleyerek tekrar bol bol yoğurun. Bu yoğurma işlemleri sayesinde hem bulgur yumuşayacaktır hem de malzemeler birbirine karışacaktır. Bir süre yoğurma işlemi yaptıktan sonra çiğ köfte üzerine bir miktar sıcak su dökerek çiğ köfte kıvamına getirelim. Bu sırada yoğurarak çiğ köfte rengini almasını sağlayın.

Bir süre yoğurduktan sonra çiğ köfte yumuşak bir hal alacaktır. Bu şekilde damak zevkinize göre içerisine tuz ekleyerek bol bol yoğurmaya devam edin. Son olarak ise maydanozu ve taze soğanı ince ince kıyarak çiğ köfte içerisine ekleyelim. Bu şekilde kısa bir süre daha yoğurarak servise hazır hale getirelim. Yaptığınız çiğ köfte iki saat kadar dinlendiğinde çok daha güzel olacaktır. Bu nedenle zamanınız varsa kesinlikle dinlendirmelisiniz.
" } ] }