{ "title": "Cevizli İçli Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/cevizli-icli-kofte(1).jpg", "date": "19.01.2024 15:59:59", "author": "Ayşe Benli", "article": [ { "article": "Cevizli İçli Köfte yöresel yiyeceklerimiz arasında herkes tarafından oldukça sevilmesiyle bilinir. Özünde bulundurduğu bulgur ile sağlıklı ve doyurucu bir lezzet olan içli köftenin ceviz ile yapılması tat ve ağızda bıraktığı hoş kıtırlık bakımından daha başarılı sonuç vermektedir. Bu konuda Uzman olan içli köfteciler de genel olarak içli köfteyi cevizli yapmaktadırlar. Genel olarak mutfağın ehli kadınlar tarafından yapılan, genelde dışarıdan hazır alınarak tüketilen bu yiyeceğin yapılması aslında sanıldığı kadar zor değildir. Evde yapılanının dışarıdan alınana göre çok daha lezzetli olduğunu gördüğünüzde bu tarifi uygulamaktan vazgeçmeyeceksiniz.

İçli köfte adından da anlaşıldığı gibi bulgurdan bir dış çeper ve içerisine iç malzemenin doldurulmasıyla hazırlanır. El mahareti ister. Genel olarak da şekil vermenin zor olduğu düşünüldüğünden evlerde yapılmaya kalkışılmamaktadır. Tamamen el yordamıyla yapılan içli köftenin dışarıdan alınanlarının sağlığa uygun koşullara uygun yapılıp yapılmadığı kafalarda soru işareti bırakmaktadır. Ayrıca güzel görünmeleri için bol salçalı veya bilmediğimiz bir yöntemle hazırlanan içli köfteyi evde kendiniz yaptığınızda renk farkını görecek ve dışarıdakilerinin neden ve nasıl o renkte gözüktüklerine anlam veremeyeceksiniz. Her koşulda en doğalını ve lezzetlisini evde hazırlayabileceğiniz içli köftenin tarifine geçelim.

Cevizli İçli Köfte Malzemeleri

İçi için Malzemeleri
Dışı için Malzemeleri
Cevizli İçli Köfte Nasıl Yapılır?

Cevizli içli köfte yapımına iç malzemelerin hazırlanmasıyla başlanır. Soğanlar küçük küçük yemeklik doğranır. Yağ ile kızdırılan tavaya alınır, biraz ölene kadar kavrulur. Ardından kıyma eklenir iyice suyunu çekip yağını bırakana kadar birlikte kavrulmaya devam ederler. Üzerlerine salça, baharatlar ve ceviz ilave edilir. Tüm malzemeler birlikte az daha kavrulur ve ocağın altı söndürülerek hazır olan iç malzemeler soğumaya bırakılır.

İçli köftenin dışının hazırlanması için büyük bir leğen gerekmektedir. Bulgur, yarma unu, baharatlar ve tuz eklenip malzemelerin üzerine 1 parmak çıkacak seviyede kaynak su konur. Kaşıkla karıştırılırlar ve kabartmak üzere dinlenmeye bırakılırlar. Soğuduktan sonra un ve yumurta da eklenerek tüm hamur yoğrulur. Hamurun kıvamına göre arada üzerine soğuk su eklenir. Bu hamuru yarım saat kadar yoğurmak gerekmektedir.

Yumurta büyüklüğünde parçalar alınır önce avuç içerisinde uzunlamasına olacak şekilde yuvarlanır. El ıslatılır, işaret parmağıyla hamurun tepesinden delik açılır, delik parmakla kenarlara doğru itilerek büyütülür ve hamurun içi açılmış olur. Bu işlemi yapmak ilk kez deneyecekler için zor olmaktadır. Hamurun içi açılmaya çalışılırken dağılabilmektedir. Sabırlı ve hassas çalışma ister. Eliniz alıştığında hızlı bir şekilde yapabileceğinizden emin olabilirsiniz. Hamurun içinin sağlam bir şekilde açılması ve dış çeperin yani hamurun kalın kalmaması iyice inceltilmesi önemlidir. Hamurun açma işlemi tamamlandıktan sonra içine önceden hazırlanan iç malzemeden 1 tatlı kaşığı konur. Hamur avuç içinde malzemeyle dolu açık olan tepesinden çevire çevire kapatılır.

Pişirme yöntemi iki şekildedir. Ya kaynayan suda 5 dakika tutulup çıkarılır ya da bol yağda birkaç dakika kızarana kadar kızartılıp çıkarılır. En klasik metot yağda kızarma yöntemidir. Fritözünüz bulunuyorsa burada yapmak en çıtır ve lezzetli sonucu verir.
" } ] }