{ "title": "Çanak Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/canak-kofte.jpg", "date": "22.01.2024 01:37:00", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Çanak köfte hem hoşuma giden köfte yemeklerinden biridir. Bu tarifi ilk yaptığımda biraz zorlanmıştım ancak daha sonraları çok basit hale gelmiştir. Benim zorlanmış olmam gözünüzü korkutmasın. Sadece köfteleri kül tablası gibi yapmak biraz zor gelmiştir. Yoksa yemeğin hiçbir zorluğu yok. İsminin çanak köfte olmasının nedeni, yuvarlak ve içinin kül tablası gibi hafif çukur olmasından kaynaklanmaktadır. Özel günlerde yapabileceğiniz çok güzel bir tarif. Tarifimizin nasıl yapıldığına bakalım.

Çanak Köfte Malzemeleri
Çanak Köfte Nasıl Yapılır?

İlk etapta çanak köftenin içerisine koyacağımız malzemelerin hazırlığını yapacağız. Havucun kabuklarını soyalım. Kabağın iç kısmını kullanmayacağız. O yüzden uç kısımlarını alıp ortadan ikiye kesiyoruz ve için çıkarıyoruz. Pişerken çekirdekli kısımları çok dağılıyor. Kırmızı biberi ikiye kesip çekirdeklerini çıkarıyoruz. Şimdi bu malzemeleri küp-küp doğruyoruz. Kuş gözü büyüklüğünden biraz daha iri olabilir. Bunlar bir kenarda beklesin. Bizde soğanı ufak ufak doğrayalım. Doğradığımız soğanı ve kırmızı biberleri tencereye alıyoruz ve kavurmaya başlıyoruz. Biraz kendilerinden geçtikleri zaman havucu atıyoruz. 4 dk. Kadar böyle pişiriyoruz. Sırada kabak var onu da hep beraber pişirdikten sonra 2 kaşık salça ilave ediyoruz ve az daha karıştırıyoruz. Kalan salçayı domates sosu için kullanacağız. Hafiften salçanın da kokusunu alalım. Sıcak su ilave ediyoruz. Tuz ve karabiberini de ilave ediyoruz. Bu şekilde malzemeler pişene kadar kısık ateşte kaynatıyoruz. Suyunu da hafiften çekmiş olacak.

Köfte içi kaynarken bizde köfteyi yapalım. Kıymanın içerisine soğanı rendeliyoruz. Maydanozu ince kıyıp atıyoruz ve yumurtayı kırıyoruz. Galeta ununu, tuz ve karabiberi de ilave ettikten sonra iyice yoğuruyoruz. Yoğurma işlemi bittikten sonra kendimize bir adet fırın tepsisi ayarlıyoruz. Tepsinin yüzeyine yağ sürüyoruz. Köfteler yapışabilir. 150 gr kadar toplar alıp iyice yuvarlıyoruz ve ortası kısmını parmağımızla çukurlaştırıp yanlara doğru genişletiyoruz. Kül tablası şekli veriyoruz. Bu şekilde yaptığımız köfteleri tepsiye diziyoruz ve fırına atıyoruz. 170 derecede 15 dk. Kadar pişiriyoruz. Süre yeterli gelmezse artırıp pişirmeye devam edin. Bu arada içimiz pişmiştir. Onu ocaktan alıyoruz ve yemeğin sosu için yeni bir ufak tencere alıyoruz. Tencereye 1 adet soğanı ve sarımsağı rendeliyoruz ve kavuruyoruz. Daha sonra ince doğranmış domatesi katıyoruz. Bu şekilde de bir süre pişirdikten sonra salçayı ilave edip 1.5 çay bardağı sıcak su katıyoruz. Hafiften tuz atıp kaynatıyoruz. Bütün parçalar oluştuğuna göre bunları birleştirelim artık. Fırından köfteleri çıkarıyoruz ve içlerine sebze harcımızı dolduruyoruz. Hafiften maydanoz serpebilirsiniz. Bunun dışında bir şey ilave etmenize gerek yok. Sosu ister tepsiye dökün isterseniz tabaklara alırken dökün. Ben genelde kenarda bekletiyorum. Sos almak istemeyen olursa tercih yapma şansı olmuş oluyor. Yanına isterseniz bulgur pilavı yapabilirsiniz. Çanak köfte yemeğimiz bu kadar. Belki bu aşamada biraz karışık görünmüştür ama eliniz alıştıkça daha rahat yapmaya başlayacaksınız. Zaten 3 aşamadan yaptık. Ortası için sebze, köftesi ve yemeğin sosu. Şimdiden afiyet olsun. Bol şanslar.
" } ] }