{ "title": "Bulgurlu Kıymalı Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/bulgurlu-kiymali-kofte.jpg", "date": "18.01.2024 22:48:17", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Bulgurlu kıymalı köfte, çok güzel bir tariftir. Hem pratik hem de lezzetlidir. Bu tarifi misafirlerinize gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz. Bu tarifi yiyen özel misafirleriniz, çocuklarınız ve siz de çok memnun kalacaksınız. Pilavın yanına da çok güzel gidiyor. Bulgurlu kıymalı köfte tarifinin içinde bulunan irmik ve kıyma sayesinde oldukça faydalıdır. Bulgurun faydalarından bazıları şunlardır;
Bulgur B1 vitamini açısından oldukça zengindir. Bulgur sinir sisteminin korunmasına ve çalışmasına yardımcı olur. Bağırsakların çalışmasını düzenleyerek kabızlığın giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca bağırsak kanseriyle savaşan en etkili besin maddesinden biridir. Bulgur zekâ gelişiminde de oldukça etkilidir. Bulgur anemi hastalığına, safra taşlarına, dokulara, saç ve cilde çok iyi gelir. Bulgur B1 vitamini, fosfor, potasyum ve kalsiyum açısından ekmek, makarna ve pirinçten üstün özelliklere sahiptir.

Bulgurlu kıymalı köfte tarifinin malzemeleri
Pişirmek için gerekli olan sos malzemeleri
Üst sos malzemeleri
Bulgurlu kıymalı köfte tarifi nasıl yapılır?

İlk önce bulguru, ağzı kapalı bir kapta 1,5 su bardağı kaynar su ile ıslatılatalım ve yaklaşık 15 dk kabarması için bekletelim. Daha sonra kabarmış bulgurun üzerine soğanı rendeleyelim ve kalan köfte malzemelerini ekleyerek ara ara elinizi ıslatarak iyice yoğurun. Fındık büyüklüğünde köfteler yapılır. Hafifce unlanmış tepsiye alınır. Bütün köfteleri bu şekilde hazırladıktan sonra geniş bir tencereye sıvı yağı koyup, salçayı hafifçe kavuralım ve su ekleyelim.

Kaynadıktan sonra maydanozlar da eklenip ocağın altı kısılır. Hazırladığımız köftelerimiz dağılmasın, bulgur suyu çekince şişecektir. Tencerede fazla su kalmamış olacak. Servis tabağına alıp üzerine yoğurt dökelim.
(Ya da tabağınızın altına yoğurt koyup üzerine köfteleri koyabilirsiniz.) tereyağı ve biber kızdırılıp üzerine dökülerek servis yapılır.

Not: bu köfteleri yapmak ve yoğurmak zaman aldığı için malzeme miktarını özellikle fazla tuttum. Yarısını pişirdim. Yarısını da dondurarak buzluğa attım. İstediğiniz zaman sadece sosunu hazırlayarak pişirebilirsiniz. Bu şekilde çok kolay ve pratik oluyor. Köftelerimizin tamamını pişirecekseniz 2 kerede pişirmenizi öneririm. Tencereye koyduğunuzda köftelerin üst üste gelmemesine ve dağılmamasına dikkat edelim. Pişirme sosuna taze soğan ve taze nanede çok yakışıyor. Evde olmadığı için kullanmadım. Bu yüzden malzemelere yazamadım. Bulgurlu kıymalı köfte hazır.

Afiyet ve bereketli olsun.
" } ] }