{ "title": "Bulgurlu İçli Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/bulgurlu-icli-kofte.gif", "date": "19.01.2024 18:46:39", "author": "murtaza bulduklu", "article": [ { "article": "Bulgurlu içli köfte özellikle Malatya ve Gaziantep yöremizin vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. İçli köftenin yapımı biraz zor olmakla beraber nefis lezzetiyle bu zorluğa değecektir. İçli köftenin zorluğu kişinin el becerisine göre değişiklik göstermektedir. İçli köfte yapmanın püf noktası hamurunun iyi yoğurulmasıdır. Hamuru iyice yoğurup macun şekline getirmeyi başarabilirseniz güzel bir ziyafet çekebilirsiniz. İçli köfteyi mutlaka ıslak elle oymalı ve bol yağda kızartmalısınız. Genellikle tembel kadınlar bulguru önce ıslatır ve kabarmasını sağladıktan sonra yoğurur. Fakat içli köftenin lezzetli olması için suyla ıslatmadan yoğurmalı ve yoğururken çok az miktarda su ile karıştırmalısınız. İç harcını önceden hazırlamalı ve soğumasını sağlamalısınız. Hatta iç malzemenin donmasını sağlarsanız daha iyi olmaktadır. İçli köftenin hamurumu yoğurduktan sonra fazla bekletmeden hemen yapımına başlamalısınız. Şimdi lezzetli bir bulgurlu içli köfte tarifine geçiyoruz.

Bulgurlu İçli Köftenin malzemeleri

Dış malzemeleri
İç Malzemesi
Bulgurlu İçli Köfte Nasıl Yapılır?

İlk olarak iç harcını hazırlayalım. İnce kıyılmış kuru soğanları yarım çay bardağı zeytinyağı içerisinde kavuralım. Soğanlar pembeleşmeye başladığında 300 gram orta yağlı kıymayı tencereye atarak kıymanın suyunu çekene kadar kavuralım. Kıyma suyunu çekince tuzu, karabiberi ve ince çekilmiş cevizi karıştırarak birkaç dakika daha kavuralım. İç malzememiz hazır hale geldikten sonra ocaktan alıp soğuması için başka bir kaba koyarak serin yerde bekletelim. İlk sıcağını attıktan sonra buzdolabına koyalım.

İç malzememiz soğuyana kadar dış malzemesini hazırlayalım. Yoğurmak zor geliyorsa ince bulgurun üzerine taşacak kadar sıcak su koyup bulguru yumuşatabilirsiniz. Fakat emek verip şişirmeden yoğurursanız daha lezzetli olacaktır. Dış malzemesi için yazdığımız tüm malzemeleri karıştırarak yoğurmaya başlayalım. Arada bir elimizi ıslatarak yoğurmaya devam edelim. Hamurumuz hafif çamur kıvamı alması gerekiyor. Hamurunuz kıvama geldikten sonra yumurta büyüklüğünde parçalar kopararak avuç içinde yuvarlayalım ve içini oyalım. Hamurun kenarlarının her yeri eşit kalınlıkta olmalı ve çok kalın yapılmamalıdır. Hamuru hazırladıktan sonra iç malzememizle içini doldurarak üst kısmını yine elinizle ovarak kapatın. Üst kısmı biraz sivri şekilde olsun. Tam bir yumurta görünümü almalıdır. Hamurun hepsini aynı şekilde hazırladıktan sonra bir tepsiye dizin ve bol yağda kızartın. Kızarttığınız tavada bulgurlu içli köfteleri birbirine fazla yaklaştırmadan koyun ki rahat çevirebilesiniz ve her tarafını eşit şekilde kızartabilesiniz. İçli köfteleriniz kızardıktan sonra kızartma tavasından çıkararak servis tabağına koyup sıcak sıcak servis edebilirsiniz. Kızartırken başından ayrılmamaya özen gösterin çünkü çok kabuk kızarıyor. Şayet ocağın başından ayrılır veya ihmal ederseniz o kadar uğraşarak yaptığınız köftelerin çabucak yandığını görürsünüz ve tüm emeğiniz zayi olur.

" } ] }