{ "title": "Bulgur Köftesi", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/bulgur-koftesi.jpg", "date": "21.01.2024 10:30:04", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Bulgur köftesi, Doğu Anadolu'da sıklıkla yapılan yemeklerin başında gelip, yöreye göre de adı değişiklik göstermektedir. Kimi yerlerde sıkma köftesi denirken, kimi yerlerde bulgur köftesi denilmektedir. Yapımı biraz uğraştırıyor olsa da yenilmeye başlandığı zaman büyük bir iştahla yenilmektedir.

Bulgur Köftesinin Malzemeleri
Bulgur Köftesinin Malzemeleri
Tercihen sosun üzerine
Bulgur Köftesi Nasıl Yapılır?

Bir kabın içerisinde ince bulgur konularak, üzerine sıcak su konularak streç filmle kapatılarak, bulgurun şişmesi beklenir. Yaklaşık yarım saat kadar bulgurun şişmesi beklenecektir. Yumurtanın beyaz olan akı, sıvı yağ, beyaz unu ve üzerine domates salçası ile biber salçası ilave edilip en sonunda da tuzu göz kararı atılarak, istediğiniz bütün baharatları ekleyebilirsiniz. Bütün malzemeleri koyduktan sonra yoğurulma işlemine geçilmektedir. Bütün malzemeler birbirine karışana kadar yoğurulma işlemi yapılır. Köftemizi yoğururken elinizi sık sık ılık suya batırırsanız daha kolay yoğurabilirsiniz. Yoğurulma işlemi bitince cevizden küçük, fındıktan büyük olacak şekilde küçük parçalar halinde koparılarak yuvalanır top şekline getirilir ve serçe parmağıyla üzerine basılarak ortasında bir delik açılır.

Köfteleri yaparken bir tencerenin içerisine su konulur. Suyun içerisine tuz ilave edilir ve sıvı yağ konularak suyun kaynaması beklenir. Su tam olarak kaynadıktan sonra bütün köfteler yavaş bir şekilde tencerenin içine konularak yarım saat boyunca pişirilir. Kevgir yardımıyla yaparsanız daha kolay olur, pişen köftelerimizin suyu dökülerek köftelerimiz bir kenarda bekletilir.

Bu sırada bir tavanın içerisinde özel olan sos hazırlanmaya başlanır. Öncelikle domatesler ve yeşil biberlerde küçük parçalar halinde doğranır. Soğanlarda küçük küçük doğranır. Bir tavanın içerisine sıvı yağ konularak yemeklik doğranmış olan soğanlar eklenir ve sivri biberler de konularak soğanlar pembeleşinceye kadar pişirilir. Üzerine domatesler eklenerek, domatesin suyunu salana kadar pişirilmeye devam edilir. En sonda üzerine baharatlar ve tuz atılarak ocağın altı kapatılır.

Pişmiş olan köftelerimizin üzerine yapmış olduğumuz bu sos dökülerek karıştırılır. Bir kabın içerisinde sarımsak dövülerek, yoğurta ilave edilir ve karıştırılır. Sosunu döktüğümüz köftelerimizin üzerine yoğurt gezdirilerek, sıcak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }