{ "title": "Akçaabat Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/akcabat-kofte.jpg", "date": "22.01.2024 01:16:38", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Akçaabat Köfte: Akçaabat köfte 1930'lu yıllarda Akaçaabat lokantacıları tarafından yapılmıştır. Dana ve öküz etini kıyma haline getirerek sarımsak ve ekmek ile iyice yoğrularak oval şekillerde ızgaralı ocaklarda pişirilerek insanlara sunulmuştur. O yıllardaki ustaların eliyle yayılarak günümüze kadar gelmiştir. Türk patent endüstrisi tarafından 2009 yılında Akçaabat yöresine ait olduğu tespit edilerek coğrafi işaret tescili verilmiş ve 22 temmuz 2009'da tarihli resmi gazetede yayınlanmıştır.

Akçaabat yöresinde bir ve iki yaşından büyük olmayan dana ve öküzler her gün üretici tarafından o yöre otlarına tuz katarak beslenir. Bu şekilde beslenmeleri dana ve öküzün etine daha lezzet katar. Akçaabat köftesi hayvanın işkembe yağı, ön kol eti, kaburga eti ve böbrek yağı kullanılarak hazırlanılır. Önemli özelliklerinden biri de odun ateşinde pişmesidir. Yanında kızarmış domates, kızarmış biber, piyazla ve içecek olarak ayranla servise sunulur.

Akçaabat köftesi Türk mutfağında da kendini kanıtlamış, namını yurt dışına kadar götürmüştür.

Akçaabat köfte nasıl yapılır?

Akçaabat köftesi malzemeleri
Akçaabat köftesi nasıl yapılır?

Malzemeler sert bir zemin üzerine alınarak (Kıymanın içine ekmek iyice ufalanarak konulmalı) ayıklanmış temizlenmiş sarımsak ezilerek tuz ve kıyma ile iyice özleşene kadar yoğrulur. Yoğrulan malzemeden yumurta büyüklüğünde küçük parçalar alınarak oval bir şekil verip odun ateşinde ızgara da pişirilir. Yanında yine odun ateşinde pişirilmiş kırmızı domates, biber ve piyazla sıcak olarak servis yapınız.
" } ] }