{ "title": "Adana Usulü İçli Köfte", "image": "https://www.iclikofte.gen.tr/images/adana-usulu-icli-kofte.jpg", "date": "20.01.2024 15:20:26", "author": "Yaban", "article": [ { "article": "
Adana usulü içli köfte, her bölgenin kendine has bir içli köfte tarifi vardır. Bu tarifimizde adından anlaşılacağı üzere Adana bölgesinin enfes içli köfte tarifidir. Adanalıların her öğün afiyetle tükettikleri Adana usulü içli köfteyi hazırlarken biraz fazla yapıp buzlukta da muhafaza edebilirisiniz. Bunun için içli köfteleri yuvarladıktan sonra bir folyoya sarın ve buzluğa kaldırın. Buzluktan köfteleri çıkarttığınızda erimesini bekleyin ve eridikten sonra haşlayın aksi halde buzlu şekilde haşlarsanız dağılabilir. Adana usulü iç köftelerin yapımı diğer iç köftelere oranla biraz daha kolay olmaktadır. Şeklinin yuvarlak olması ve hamurunun pembemsi renkte olması pek çok hanımı bu tarife doğru çekmektedir.

Adana Usulü İçli Köfte Malzemeleri
Dış Harcı için
Adana Usulü İçli Köfte Nasıl Yapılır?

Bu enfes köftelerin yapımına öncelikle bulguru ve irmiği geniş kenarlı bir tepsinin içerisine biraz ılık su ile ıslatarak başlayalım. Ardından üzerine tuz serpiştirelim ve harcı karıştıralım. Yumurtayı ve salçayı da ekleyip yoğurma işlemine geçelim. Yoğururken aralarda, harcın içerisine un ile su serpiştirelim ve kuvvetli bir şekilde yoğurma işlemini sürdürelim. Harcı yoğurmaya devam ederken harcın içerisine baharatları da serpiştirelim ve macun kıvamında bir hamur oluşturalım. Yoğurduğumuz karışımdan elimize aldığımızda hamur elimize yapışmıyor ise hazır hale gelmiş demektir.

İç malzemelerin yapımı, iç harcı bir gün önceden hazırlamak tabi ki en mantıklısı. Çünkü kıymanın ve yağının donması harcın da soğuk olması gerekiyor. Ancak böyle bir imkânımız yok ise kıymayı geniş bir tavanın içerisine alalım ve suyunu verip çekene dek kavuralım. Suyunu çeken kıymanın üzerine bir kilo kuru soğanı çok minik parçalar olacak şekilde doğrayıp ilave edelim. Soğanlar da suyunu çekene dek kavrulduktan sonra tavanın içerisine bir paket yağı ekleyelim ve karıştıralım. Tava sıcak olduğu için yağ hemen eriyecektir. Yağ eridikten sonra diğer malzemeleri de ekleyelim ve bütün harcı güzel bir şekilde soteleyelim. Hazır hale gelmiş olan kıymalı iç harcı yayvan bir fırın tepsisinin içerisine alalım ve çabuk soğuması için ara, ara karıştıralım. İç harç soğurken bizde köfteleri yuvarlama aşamasına geçelim.

Hazırladığımız köfte hamurundan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartıp tepsinin içerisini yuvarlayıp ilave edelim. Yuvarladığımız hamurdan bir tane alalım ve orta kısmına parmağımıza daldırıp elimiz ile açalım. Açtığımız iç kısma soğumuş olan kıymalı harçtan dolu, dolu ilave edelim hamuru yuvarlayalım. İlk başlarda hamuru yeterli incelikte açamayabilirsiniz. Ancak ilerleyen safhalarda köftenin hamurunu ne kadar ince açtığınızın farkına bile varmayacaksınız.

Bütün köfteleri aynı şekilde doldurduktan sonra bir tepsiye dizelim ve buzdolabına kaldırıp biraz dinlendirelim. Birkaç saat köfteler buzdolabın da dinlendikten sonra derin ve büyük bir tencere alalım ve içerisini sıcak su ile doldurup ocağın üzerine bırakalım. Suyun içerisine 1 şeker kaşığı limon suyu damlatalım ve ardından tuz serpiştirip kaynamaya bırakalım. Su fokur, fokur kaynayınca içerisine hazırladığımız köftelerden dikkatli bir şeklinde bırakalım. Köfteler suyun üstüne çıkmaya başlayınca tek, tek kevgir ile alalım ve servis tabaklarının üzerine yerleştirelim. Arzu ederseniz bir tavanın içerisinde yağ ve pul biber hazırlayıp köftelerin üzerine gezdirebilirsiniz. Adana usulü içli köfteler yemek için hazır hale gelmiştir. Lezzetini tam almak için soğutmadan tüketmenizi tavsiye ederiz.

Afiyet olsun.
" } ] }