Köfte Çeşitleri



Köfte çeşitleri, köfte, Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir ve yaklaşık olarak 300 çeşit köfte tarifi olduğu bilinir. Kıymayla, bulgurla, mercimekle, farklı sebzelerle birçok çeşitte köfte yapmak mümkündür. Sulu köfte, kuru köfte, çiğ köfte, içli köfte, mercimek köftesi, patates köftesi, ekşili köfte en popüler köfte çeşitleri arasındadır. Köfte çeşitleri ana yemek olarak hazırlanabileceği gibi garnitür olarak ta hazırlanabilir. Yazımızın devamında köfte çeşidi tariflerine ulaşabilir ve kendiniz için en uygun tarifi seçerek deneyebilirsiniz.

İçli köfte için gerekli malzemeler

Dış harcı için

  • 1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 kahve kaşığı biber salçası
  • 1 kahve kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 su bardağından biraz eksik un
  • 1 çay bardağı irmik
  • Tuz
  • 1 su bardağı su

İç harcı için

  • 300 gram kıyma
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 3 tane kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
  • Tuz, kırmızı pul biber ve karabiber

Kızartmak için

  • Yeteri kadar sıvıyağ

Yapılışı: Kuru soğanın kabukları soyularak olabildiğince ince doğranır. Tavanın içine sıvıyağ eklenerek kızdırılır. Üzerine kıyma ilave edilip kavrulur. Kavrulan kıymaya doğranan kuru soğanlar eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Tekrar üzerine biber salçası ve çok az su eklenir. Baharatlar, tuz, ince kıyılmış maydanoz ve ceviz ilave edilir, karıştırılarak ocağın altı kapatılır.

Dış harcı için çukur bir kabın içine köftelik bulgur alınarak üzerine bir su bardağı sıcak su ilave edilir. Kabın ağzı kapatılarak bulgurun ıslanması beklenir. Suyunu çeken bulgura irmik, baharatlar, salça, tuz ve azar azar su ilave edilerek güzelce yoğrulur. Üzerine un ilavesi yapılıp beş dakika kadar daha yoğrulur. Hamurun kıvamı ele yapışabilir, ancak ele alındığında dağılmamalıdır. Eller ıslatılarak hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve baş parmak yardımıyla el ara ara ıslatılarak içi incecik oyulur. Oyulan kısma hazırlanan iç harçtan koyularak, hamur avuç içinde limon şeklinde uzatılır. Tüm harç bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Bu ölçülerden yaklaşık olarak 20 adet içli köfte çıkar. Hazırlanan içli köfteler kızgın yağa atılarak kızartılır.

Köfte Çeşitleri

Tüketilecek kadarı kızartılıp, geri kalanı saklama kabı içerisinde dondurucuda saklanabilir. Afiyet olsun.

Sulu köfte için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 tane orta boy patates
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tane havuç
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 kahve kaşığı biber salçası
  • 1 tane yumurta
  • İnce kıyılmış bir tutam maydanoz
  • Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 2 diş sarımsak

Yapılışı: Çukur bir kabın içine kıyma alınır. Kuru soğan ve sarımsağın kabukları soyularak kıymanın üzerine rendelenir. İnce bulgur, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatlar eklenip, yoğrulur. Yoğrulan köfte 15 dakika dinlendirilerek avuç içinde misket büyüklüğünde yuvarlanarak tepsiye dizilir.

Patatesin kabukları soyularak küp küp doğranır. Havucun kabuğu kazınır ve patatese uygun doğranır. Uygun bir tencerenin içine sıvıyağ eklenip kızdırılır. Kızan yağa biber ve domates salçası ilave edilerek kavrulur. Küp şeklinde doğranmış patates ve havuçlar ilave edilip kavrulur. Bir miktar tuz eklenerek 5 bardak kadar sıcak su ilavesi yapılır. Su kaynadıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır ve patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Patatesler yumuşadıktan sonra üzerine yuvarlanmış köfteler eklenir. 10 dakika kadar daha kısık ateşte kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır. Sulu köfte servis için hazır. Afiyet olsun.

Kuru köfte için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo orta yağlı kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 dilim ekmek içi
  • 1 tane yumurta
  • Tuz, karabiber, kimyon
  • Kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı: Çukur bir kabın içine kıyma alınır. Üzerine kuru soğan ve sarımsak rendenin ince kısmıyla rendelenir. Ekmek içi, yumurta, tuz, baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz eklenir. Köfte harcı homojen bir şekilde karıştırılır. Yarım saat dinlendirildikten sonra cevizden az büyük parçalar alınarak önce avuç içinde yuvarlanır ve daha sonra yassıltılır. Tüm harç bitene kadar aynı şekilde köfteler hazırlanır. Kızartma tavasına yeteri kadar sıvıyağ eklenir. Yağ kızdıktan sonra hazırlanan köfteler kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Yanında patates kızartmasıyla servis yapılabilir. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 17.06.2016 04:59:42





Köfte Çeşitleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Köfte Çeşitleri"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Köfte Kaç Kalori

Köfte Kaç Kalori, Çeşitli et türleri ile yapılan köfte Türk mutfağının geleneksel bir lezzetidir. İnsan yaşamını devam ettirmesi için günlük olarak düzenli bir şekilde beslenmesi gereklidir. Kırmızı et en önemli demir kaynağı oldu...

Püreli Köfte

Püreli Köfte, kızarmış nar gibi görünümüyle oldukça etkileyici ve lezzeti bakımından da favori olan yemek türlerindendir. Sulu yemek yapan hemen hemen her lokantada büyük bir tepside görebileceğiniz bu yemek için kullanacağınız...

Kiremitte Köfte

Kiremitte Köfte, Köfteyi yediden yetmişe herkes sever. Çeşitli sunum şekilleri ve neredeyse yüzlerce tarifi vardır. Bu tarif de siz köfte severlerin kesinlikle en iyiler listesine girecektir. Yapımı oldukça kolay, sunumu şahane ve...

Kıbrıs Köftesi

Kıbrıs köftesi, Kıbrıs köftesi oldukça sevilen ve benimsenen bir köfte çeşididir. Herkes tarafından sevilerek yenen kıbrıs köfte ekmek arası olarak çoğu zaman tüketilmektedir. Her ne kadar pilav yanlarında servis yapılsa da ekmek...

Tire Köfte

Tire köfte, İzmir yöresine ait olan tire köftesi ismini İzmir'in tire ilçesinden almaktadır. Orijinal tire köftesi uzun şişelere geçirilerek odun ateşinde pişirilir. Ancak sizin için hazırladığımız bu tarifle tire köfte sini ev or...

Pirinçli Köfte

Pirinçli köfte, çocukluğumuzdan beri hiç te yabancı olmadığımız bir lezzettir. Annelerimizin, büyük annelerimizin yaptığı pirinçli köfte hala damağımızdaki tadını koruyor. Hemen her evde pişirilen ve severek tüketilen pirinçli köf...

Köfte

Köfte, köfte çok geniş kapsamlı bir yemek çeşididir. Türk mutfağında birçok köfte çeşidi vardır. Bunlar et ile yapıldığı gibi bulgur ile de yapılabilen köfteler vardır. He biri birbirinden lezzetli ve sevilen köftelerdendir. Türk...

Ekşili Sulu Köfte

Ekşili sulu köfte, ekşili sulu köfte hem lezzeti hem yapımının kolay olması hem de annelerimizin bizlere sunduğu damak tadı benzerliği ile, coğrafyamızın en sevilen yemekleri arasında yerini almaktadır. Bulgur ve bulgur çeşitlerin...

Anne Köftesi

Anne Köftesi, Köfte denildiğinde ilk akla gelen herkesin kendi annesinin yaptığı o lezzetli, tadına doyulmayan anne köftesidir. Hiç kimse hiçbir yerde kendi annesinin yaptığı köftenin tadını alama. Her zaman benim annem daha le...

Fırında Köfte

Fırında köfte, oldukça sevilen yemek tariflerini en biridir. Fırında yapıldığı için kızartmaya göre çok daha hafif bir köfte tarifidir. Farklı şekillerde ve sebzeler soslar kullanılarak hazırlanabilir. Oldukça sık yapılan yemekler...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

İçli Köfte, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Ocak - 2018