Köfte Çeşitleri



Köfte çeşitleri, köfte, Türk mutfağının önemli yemeklerinden biridir ve yaklaşık olarak 300 çeşit köfte tarifi olduğu bilinir. Kıymayla, bulgurla, mercimekle, farklı sebzelerle birçok çeşitte köfte yapmak mümkündür. Sulu köfte, kuru köfte, çiğ köfte, içli köfte, mercimek köftesi, patates köftesi, ekşili köfte en popüler köfte çeşitleri arasındadır. Köfte çeşitleri ana yemek olarak hazırlanabileceği gibi garnitür olarak ta hazırlanabilir. Yazımızın devamında köfte çeşidi tariflerine ulaşabilir ve kendiniz için en uygun tarifi seçerek deneyebilirsiniz.

İçli köfte için gerekli malzemeler

Dış harcı için

  • 1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 kahve kaşığı biber salçası
  • 1 kahve kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 su bardağından biraz eksik un
  • 1 çay bardağı irmik
  • Tuz
  • 1 su bardağı su

İç harcı için

  • 300 gram kıyma
  • 2 çorba kaşığı sıvıyağ
  • 3 tane kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz içi
  • Tuz, kırmızı pul biber ve karabiber

Kızartmak için

  • Yeteri kadar sıvıyağ

Yapılışı: Kuru soğanın kabukları soyularak olabildiğince ince doğranır. Tavanın içine sıvıyağ eklenerek kızdırılır. Üzerine kıyma ilave edilip kavrulur. Kavrulan kıymaya doğranan kuru soğanlar eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Tekrar üzerine biber salçası ve çok az su eklenir. Baharatlar, tuz, ince kıyılmış maydanoz ve ceviz ilave edilir, karıştırılarak ocağın altı kapatılır.

Dış harcı için çukur bir kabın içine köftelik bulgur alınarak üzerine bir su bardağı sıcak su ilave edilir. Kabın ağzı kapatılarak bulgurun ıslanması beklenir. Suyunu çeken bulgura irmik, baharatlar, salça, tuz ve azar azar su ilave edilerek güzelce yoğrulur. Üzerine un ilavesi yapılıp beş dakika kadar daha yoğrulur. Hamurun kıvamı ele yapışabilir, ancak ele alındığında dağılmamalıdır. Eller ıslatılarak hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve baş parmak yardımıyla el ara ara ıslatılarak içi incecik oyulur. Oyulan kısma hazırlanan iç harçtan koyularak, hamur avuç içinde limon şeklinde uzatılır. Tüm harç bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Bu ölçülerden yaklaşık olarak 20 adet içli köfte çıkar. Hazırlanan içli köfteler kızgın yağa atılarak kızartılır.

Köfte Çeşitleri

Tüketilecek kadarı kızartılıp, geri kalanı saklama kabı içerisinde dondurucuda saklanabilir. Afiyet olsun.

Sulu köfte için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 tane orta boy patates
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 1 tane havuç
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 kahve kaşığı biber salçası
  • 1 tane yumurta
  • İnce kıyılmış bir tutam maydanoz
  • Tuz, karabiber ve kırmızı pul biber
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 2 diş sarımsak

Yapılışı: Çukur bir kabın içine kıyma alınır. Kuru soğan ve sarımsağın kabukları soyularak kıymanın üzerine rendelenir. İnce bulgur, yumurta, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatlar eklenip, yoğrulur. Yoğrulan köfte 15 dakika dinlendirilerek avuç içinde misket büyüklüğünde yuvarlanarak tepsiye dizilir.

Patatesin kabukları soyularak küp küp doğranır. Havucun kabuğu kazınır ve patatese uygun doğranır. Uygun bir tencerenin içine sıvıyağ eklenip kızdırılır. Kızan yağa biber ve domates salçası ilave edilerek kavrulur. Küp şeklinde doğranmış patates ve havuçlar ilave edilip kavrulur. Bir miktar tuz eklenerek 5 bardak kadar sıcak su ilavesi yapılır. Su kaynadıktan sonra tencerenin kapağı kapatılır ve patatesler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Patatesler yumuşadıktan sonra üzerine yuvarlanmış köfteler eklenir. 10 dakika kadar daha kısık ateşte kaynatıldıktan sonra ocağın altı kapatılır. Sulu köfte servis için hazır. Afiyet olsun.

Kuru köfte için gerekli malzemeler

  • Yarım kilo orta yağlı kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 dilim ekmek içi
  • 1 tane yumurta
  • Tuz, karabiber, kimyon
  • Kızartmak için sıvıyağ

Hazırlanışı: Çukur bir kabın içine kıyma alınır. Üzerine kuru soğan ve sarımsak rendenin ince kısmıyla rendelenir. Ekmek içi, yumurta, tuz, baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz eklenir. Köfte harcı homojen bir şekilde karıştırılır. Yarım saat dinlendirildikten sonra cevizden az büyük parçalar alınarak önce avuç içinde yuvarlanır ve daha sonra yassıltılır. Tüm harç bitene kadar aynı şekilde köfteler hazırlanır. Kızartma tavasına yeteri kadar sıvıyağ eklenir. Yağ kızdıktan sonra hazırlanan köfteler kızgın yağda arkalı önlü kızartılır. Yanında patates kızartmasıyla servis yapılabilir. Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 17.06.2016 04:59:42





Köfte Çeşitleri Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Köfte Çeşitleri"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Çiğ Köfte Kalori

Çiğ köfte kalori, Bu makalemizde çiğ köftenin kalori değeri üzerinden çiğ köfte hakkında genel bilgiler vermeye çalışacağız. Çiğ köfte genel olarak sarımsak, soğan, maydanoz, bulgur, çeşitli baharatlar ve salça ile hazırlanan b...

Mercimekli Köfte

Mercimekli köfte, hem iştah açıcı hem de nefis, lezzetli ve pratik bir tarif olmakla beraber Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle Gaziantep yöresinin sofralarının en önemli yiyeceklerinden bir tanesidir. Gaziante...

Güveçte Köfte

Güveçte köfte, Güveç yemekleri en lezzetli pişen ve tadı mükemmel olan yemeklerden bir tanesidir. Güveçte pişen yemekte daha güzel bir lezzet bir koku vardır. Buda güveçten kaynaklanır elbette. Güveç yemekleri kadar köfte de türk...

Püreli Köfte

Püreli Köfte, kızarmış nar gibi görünümüyle oldukça etkileyici ve lezzeti bakımından da favori olan yemek türlerindendir. Sulu yemek yapan hemen hemen her lokantada büyük bir tepside görebileceğiniz bu yemek için kullanacağınız...

Patatesli Sulu Köfte

Patatesli sulu köfte, Bir çoğumuzun bugün ne pişirsem diye düşünür dururuz. Hep besleyici hem doyurucu hemde lezzetli bir yemek yapmak için düşünür dururuz. Genelde de çocuklarımızın sevebileceği bir şeyler yapmaya çalışırız. Pata...

Bulgurlu Köfte Tarifi

Bulgurlu Köfte Tarifi, bu köfte çeşidi genellikle herkesin alışık olmadığı bir köfte olarak düşünülebilir. Aslında aynı sulu köfte gibi hazırlanıyor, fakat sadece kıyma eklenmeden ince bulgur ile yapılan bir köftedir. Bulgurlu köf...

Bulgurlu Köfte

Bulgurlu Köfte: Türk mutfağı dünyada en beğenilen mutfaklar arasındadır. Farklı yörelere özgü birbirinden lezzetli yemekleri ile meşhurdur Türkiye. Bugünkü yazımızda size bu lezzetlerden bulgurlu köftenin nasıl yapıldığını anlatac...

Ekşili Köfte

Ekşili köfte, Anadolu'da sıkça yapılan ve severek tüketilen ekşili köfte biraz el becerisi gerektirse de tarifinde vereceğimiz ipuçlarını ve yapılışı sırasını dikkatli takip ederek yapılabilecek bir yemektir. Sizde dilerseniz akşa...

Köfte Çorbası

Köfte Çorbası; Anadolu'da yapılan ve çok beğenilerek yenilen bir köfte çeşididir. Kıymayla yoğrularak kuru bulguru diğer malzemelerle yumuşatmak gerekir. Biraz fazla yoğurun ki dağılmasın köfteleriniz. Şimdi bu lezzetli tarifimi s...

Pideli Köfte

Pideli Köfte, Gaziantep ve Urfa bölgesi lezzetlerinden olan pideli köftenin hazırlanışı meşakkat isteyen oldukça lezzetli bir tattır. Evlerimizde annelerimizin yapmış olduğu bu lezzeti lokantalarda dahi ülkemizde tüketebiliyoru...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

İçli Köfte, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Haziran - 2018