Akçaabat Köfte



Akçaabat Köfte : Akçaabat köfte 1930'lu yıllarda Akaçaabat lokantacıları tarafından yapılmıştır. Dana ve öküz etini kıyma haline getirerek sarımsak ve ekmek ile iyice yoğrularak oval şekillerde ızgaralı ocaklarda pişirilerek insanlara sunulmuştur. O yıllardaki ustaların eliyle yayılarak günümüze kadar gelmiştir. Türk patent endüstrisi tarafından 2009 yılında Akçaabat yöresine ait olduğu tespit edilerek coğrafi  işaret tescili verilmiş ve 22 temmuz 2009'da tarihli resmi gazetede yayınlanmıştır.

Akçaabat yöresinde bir ve iki yaşından büyük olmayan dana ve öküzler her gün üretici tarafından o yöre otlarına tuz katarak beslenir. Bu şekilde beslenmeleri dana ve öküzün etine daha lezzet katar. Akçaabat köftesi hayvanın işkembe yağı, ön kol eti, kaburga eti ve böbrek yağı kullanılarak hazırlanılır. Önemli özelliklerinden biri de odun ateşinde pişmesidir. Yanında kızarmış domates, kızarmış biber, piyazla ve içecek olarak ayranla servise sunulur.
Akçaabat Köfte

Akçaabat köftesi Türk mutfağında da kendini kanıtlamış, namını yurt dışına kadar götürmüştür.

Akçaabat köfte yapılışı,

Akçaabat köftesi malzemeleri,
  • Yarım kilo dana ön kol eti kıyma.
  • Yarım kilo kaburga eti kıyma
  • Beş altı diş sarımsak
  • 400 gram bayat ekmek
  • Yeterince tuz (bir tutam civarı)
Akçaabat köftesi hazırlanışı :
 
Malzemeler sert bir zemin üzerine alınarak (kıymanın içine ekmek iyice ufalanarak konulmalı) ayıklanmış temizlenmiş sarımsak ezilerek tuz ve kıyma ile iyice özleşene kadar yoğrulur. Yoğrulan malzemeden yumurta büyüklüğünde küçük parçalar alınarak oval bir şekil verip odun ateşinde ızgara da pişirilir. Yanında yine odun ateşinde pişirilmiş kırmızı domates, biber ve piyazla sıcak olarak servis yapınız.

Yayınlanma Tarihi : 17.06.2016 04:57:26





Akçaabat Köfte Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

0 Yorum Yapılmış "Akçaabat Köfte"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Çiğ Köfte Kalori

Çiğ köfte kalori, Bu makalemizde çiğ köftenin kalori değeri üzerinden çiğ köfte hakkında genel bilgiler vermeye çalışacağız. Çiğ köfte genel olarak sarımsak, soğan, maydanoz, bulgur, çeşitli baharatlar ve salça ile hazırlanan b...

Mercimekli Köfte

Mercimekli köfte, hem iştah açıcı hem de nefis, lezzetli ve pratik bir tarif olmakla beraber Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Özellikle Gaziantep yöresinin sofralarının en önemli yiyeceklerinden bir tanesidir. Gaziante...

Güveçte Köfte

Güveçte köfte, Güveç yemekleri en lezzetli pişen ve tadı mükemmel olan yemeklerden bir tanesidir. Güveçte pişen yemekte daha güzel bir lezzet bir koku vardır. Buda güveçten kaynaklanır elbette. Güveç yemekleri kadar köfte de türk...

Püreli Köfte

Püreli Köfte, kızarmış nar gibi görünümüyle oldukça etkileyici ve lezzeti bakımından da favori olan yemek türlerindendir. Sulu yemek yapan hemen hemen her lokantada büyük bir tepside görebileceğiniz bu yemek için kullanacağınız...

Patatesli Sulu Köfte

Patatesli sulu köfte, Bir çoğumuzun bugün ne pişirsem diye düşünür dururuz. Hep besleyici hem doyurucu hemde lezzetli bir yemek yapmak için düşünür dururuz. Genelde de çocuklarımızın sevebileceği bir şeyler yapmaya çalışırız. Pata...

Bulgurlu Köfte Tarifi

Bulgurlu Köfte Tarifi, bu köfte çeşidi genellikle herkesin alışık olmadığı bir köfte olarak düşünülebilir. Aslında aynı sulu köfte gibi hazırlanıyor, fakat sadece kıyma eklenmeden ince bulgur ile yapılan bir köftedir. Bulgurlu köf...

Bulgurlu Köfte

Bulgurlu Köfte: Türk mutfağı dünyada en beğenilen mutfaklar arasındadır. Farklı yörelere özgü birbirinden lezzetli yemekleri ile meşhurdur Türkiye. Bugünkü yazımızda size bu lezzetlerden bulgurlu köftenin nasıl yapıldığını anlatac...

Ekşili Köfte

Ekşili köfte, Anadolu'da sıkça yapılan ve severek tüketilen ekşili köfte biraz el becerisi gerektirse de tarifinde vereceğimiz ipuçlarını ve yapılışı sırasını dikkatli takip ederek yapılabilecek bir yemektir. Sizde dilerseniz akşa...

Köfte Çorbası

Köfte Çorbası; Anadolu'da yapılan ve çok beğenilerek yenilen bir köfte çeşididir. Kıymayla yoğrularak kuru bulguru diğer malzemelerle yumuşatmak gerekir. Biraz fazla yoğurun ki dağılmasın köfteleriniz. Şimdi bu lezzetli tarifimi s...

Pideli Köfte

Pideli Köfte, Gaziantep ve Urfa bölgesi lezzetlerinden olan pideli köftenin hazırlanışı meşakkat isteyen oldukça lezzetli bir tattır. Evlerimizde annelerimizin yapmış olduğu bu lezzeti lokantalarda dahi ülkemizde tüketebiliyoru...












#



Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası |RSS Kaynağı| Yardım Forumları

İçli Köfte, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

DMCA.com

Haziran - 2018